Pohjois-Korea sulkee ydinlaitoksiaan

Pohjois-Korealle on luvattu öljyä vastineeksi Youngbyonin ydinlaitoksen sulkemisesta. Edelleen on epäselvää, onko maalla ydinaseisiin käytettävää korkeasti rikastettua uraania. Vaikka sopimus on pääosin saanut kiitosta osakseen, asiantuntijat muistuttavat että sopimus jättää monia kysymyksiä avoimiksi.

Pohjois-Korea on myöntynyt sulkemaan tärkeimmät ydinlaitoksensa kahden kuukauden kuluessa, ja vastineeksi se saa kipeästi tarvitsemaansa öljyä.

Suostumus on osa laajaa sopimuspakettia, josta sovittiin kuuden maan neuvotteluissa Pekingissä. Lopullisena tavoitteena on saada Pohjois-Korea lopettamaan ydinohjelmansa.

Viikon kestäneissä neuvotteluissa päästiin yhteisymmärrykseen siitä, että osapuolet ryhtyvät soveltamaan syyskuussa 2005 valmistunutta yhteistä lausuntoa. Tuossa sopimuksessa Pohjois-Korea lupautui lopettamaan ydinohjelmansa vastineeksi turvatakuista, energia-avusta ja muista taloushankkeista.

Yhdysvallat valmistautuu poistamaan Pohjois-Korean terrorismia tukevien valtioiden listalta. Maat aikovat myös neuvotella diplomaattisuhteiden luomisesta.

Sopimuksen noudattamista seurataan tarkasti

Sopimuksen mukaan Pohjois-Korea päästää YK:n tarkastajat jälleen maahan.

Pohjois-Korealla on 60 vuorokautta aikaa sulkea Yongbyonin ydinlaitos. Jos se toteutuu, Pohjois-Korea saa 50 000 tonnia öljyä. Määrä on osa miljoonasta öljytonnista, joka Pohjois-Korealle luvattiin.

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA kertoi muiden osapuolien luvanneen myös talousapua. Muut neuvotteluihin osallistuvat maat ovat Etelä-Korea, Venäjä ja Japani.

Neuvotteluja isännöineen Kiinan neuvottelija Wu Dawei sanoi, että neuvotteluja jatketaan jälleen 19. maaliskuuta. Tuolloin on määrä todentaa, että sopimusta toteutetaan sovitusti.

Epäselvää on edelleen, onko Pohjois-Korealla korkeasti rikastettua uraania, kuten Yhdysvallat sanoo. Pohjois-Korea ei ole myöntänyt omaavansa sellaista. Korkeasti rikastettua uraania voidaan käyttää ydinaseissa, ja sen tuottamista on vaikeampi todeta kuin plutoniumin tuotantoa.

Pohjois-Korealta odotetaan maaliskuussa selvitystä hallussaan olevasta plutoniumista, jota se käytti ensimmäisessä ydinkokeessaan lokakuussa.

Rice: Pohjois-Korean sopimus on viesti Iranille

Uraauurtavaa sopimusta Pohjois-Korean kanssa voidaan pitää viestinä Iranille, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice tänään.

Sopimus on Ricen mukaan viesti siitä, että kansainvälinen yhteisö vastustaa tiukasti ydinaseiden leviämistä. - Se on viesti myös siitä, että kansainvälinen yhteisö pystyy kokoamaan voimavaransa, Rice jatkoi. Neuvottelijoilla oli hänen mukaansa paljon työkaluja käytössään, mm. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma.

Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow luonnehti sopimusta monenkeskisen diplomatian puolestapuhujaksi. - Kun prosessi saadaan päätökseen, Pohjois-Korealla ei ole ydinteknologiaa, Snow jatkoi. Sopimuksen tekstissä puhutaan "kaikkien olemassa olevien ydinlaitosten sulkemisesta".

Pohjois-Korean KCNA-uutistoimisto tähdensi, että kyseessä on vain "väliaikainen" ydinlaitosten sulkeminen.

Asiantuntijat: Pekingin sopimus jättää auki monia kysymyksiä

Sopimus Pohjois-Korean keskeisten ydinlaitosten sulkemisesta jättää amerikkalaisten asiantuntijoiden mukaan monia kysymyksiä avoimiksi. Pekingissä hyväksytyssä alustavassa sopimuksessa ei esimerkiksi mainita, koska Pohjois-Korea lopettaa ydinohjelmansa eikä myöskään koska sen ydinasearsenaali puretaan.

Pohjois-Korea ei ole myöskään tullut tunnetuksi solmimiensa sopimusten uskollisena noudattajana, toteavat asiantuntijat.

Kuuden maan Pekingissä alustavasti hyväksymä sopimus ei käsittele Pohjois-Korean hankkimia plutoniumvarantoja. Sopimus toteaa vain, että Pohjois-Korealla on 60 päivää aikaa sulkea Yongbyonin ydinlaitos ja päästää maahan takaisin YK:n ydintarkastajat.

Pohjois-Korean uskotaan tuottaneen Yuongbyonissa riittävästi plutoniumia ehkä jopa kolmeentoista ydinpommiin

- Sopimus on hyvä verrattuna nykyiseen asiantilaan, mutta siitä puuttuu selkeästi keskeisiä asioita, sanoi amerikkalainen aseriisunta-asiantuntija Robert Einhorn. Tärkeimpiä tällaisia asioita on hänen mukaansa se, ettei Pohjois-Korealle aseteta sopimuksessa aikarajaa, jonka kuluessa maan on hankkiuduttava eroon ydinaseistaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat