PKC Group vähentää yli 200 työntekijää

Sähkötekniikkayritys vähentää työntekijöitä Kempeleen ja Raahen tehtailla. Yhtiö siirtää tuotantoaan jatkossa nykyistä enemmän Viroon ja Venäjälle.

Sähköteknisten laitteiden valmistaja PKC Group kertoo aloittavansa yt-neuvottelut Suomen-tehtaillaan. Vähentämistarve on enintään 230 henkeä Kempeleen ja Raahen tuotantolaitoksilla, joilla työskentelee yhteensä 864 ihmistä. Neuvottelujen arvioidaan päättyvän syyskuun loppuun mennessä.

Henkilöstö osasi jo odottaa yt-neuvotteluja, pääluottamusmies Ari Aho Kempeleen tehtaasta kertoo. Työntekijöillä on ollut yleisesti tiedossa, että työn teettäminen Suomessa ei ole enää kannattavaa ja yt-neuvottelut ovat edessä.

PKC Group Oyj

-Mutta se veti ymmälleen, että todella näin isosta määrästä puhutaan, Aho sanoo.

Kempeleen tehtaalta irtisanotaan noin 170 ihmistä. Yt-neuvottelut koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä, mutta vaikuttavat eniten tehdastuotantoon. Suurin osa PKC:n tuotannosta valmistetaan jo nyt Virossa ja Venäjällä, mutta tuotantoa siirretään niihin nykyistä enemmän.

Paitsi että tuotanto on Suomessa kallista, eri maissa tapahtuva tuotantoprosessi on ollut toimitusjohtaja Harri Suutarin mukaan monimutkainen ja hidas. Tuotteita on siirretty puolivalmiina maasta toiseen, mutta nyt niitä tehdään alusta loppuun Venäjällä ja Virossa, Suutari kertoo. Yhtiöllä on tehdas myös Brasiliassa.

PKC tarjosi jo keväällä joillekin iäkkäille suomalaisille työntekijöilleen eläkepakettia, jonka otti vastaan toistakymmentä ihmistä.

Yhtiö ennakoi tulevaa kilpailukykyä

Suutarin mukaan PKC on kokonaisuudessaan tällä hetkellä erittäin kannattava, mutta vähennyksillä ennakoidaan myös tulevaisuuden kilpailukykyä.

-Kustannustason ja rakenteen pitää olla sellaisia, että pärjätään tulevaisuuden hintakilpailussa, Suutari perustelee irtisanomisia.

Myös kilpailijat teettävät töitä Suutarin mukaan edullisen tuotantotason maissa. PKC Group -konsernin johdinsarja- ja elektroniikkatuotanto on kasvanut viime vuosina konsernin ulkomaisilla tehtailla, mutta Suomessa kysyntä on samaan aikaan laskenut.

Yhtiön mukaan juuri ulkomaisen työvoiman käyttö on mahdollistanut sen voimakkaan kasvun ja menestymisen 1990- ja 2000-luvuilla. Yhtiö siirsi jo 1990-luvun alussa paljon tuotantoaan Viroon ja Venäjälle ja irtisanoi samalla suuren osan suomalaisesta henkilöstöstään.

Suutarin mukaan sen jälkeen yhtiön "volyymikasvu on ollut valtava, eli olemme saaneet uusia kauppoja kaiken aikaa". Siksi myös henkilöstön määrä Suomessa on väistämättä kasvanut. PKC:n koko henkilöstön määrä on yli kymmenkertaistunut reilussa kymmenessä vuodessa 207:stä 3285:een. Suomen henkilöstömäärä on yli nelinkertaistunut.

Yhtiö ennakoi tuotannon painopisteen siirtämistä yhä enemmän Venäjälle ja Viroon ostamalla näissä maissa toimivat alihankkijansa vuosina 2002-2003. PKC:n vuoden 2004 liikevaihto oli 177,7 miljoonaa euroa ja tulos 19,6 miljoonaa euroa.

Kesäkuussa niin ikään kempeleläinen yhtiö, matkapuhelinkomponenttivalmistaja LK Products kertoi noin 130 työntekijän irtisanomisesta. Kempeleessä asuu noin 14 000 ihmistä.

Vaikka Oulun seudulla irtisanomisilmoituksia on viime vuosina sadellut esimerkiksi Nokialta Flextronicsilta ja Remeciltä, ja alueelta on kadonnut tämän vuoden aikana noin 600 teknologian työpaikkaa, ei tilanne ole TE-keskuksen mukaan ole hälyyttävä.

- Kokonaisuutena tilanne ei ole ollenkaan niin huono. Meillä on myös päinvastaisia prosesseja, on yrityksiä jotka työllistävät. Arvelisin, että tänä vuonnakin näitä on syntynyt tuo sama kuutisensataa, mutta toisissa yrityksissä, kertoo Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen johtaja Leila Helaakoski.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 08.08.2005)

Lue myös:

    Uusimmat