Venäläismedia: Suomessa kaltoinkohdellaan venäläisturisteja – "Kaikki otetaan pois, edes takkia ei myydä"

Suurimmat eduskuntaryhmät ovat valmiita kieltämään turistiviisumien myöntämisen venäläisille 3:00
Suomen suurimmat eduskuntaryhmät ovat valmiita kieltämään turistiviisumien myöntämisen venäläisille.

Maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla poistuivat heinäkuun alussa ja venäläisturistien määrä kasvoi kohisten. Nyt osa turisteista kertoo kohtaavansa ikävää kohtelua Suomessa.

Venäläisten matkailijoiden vapaa liikkuminen Suomeen ja Suomen kautta muualle Eurooppaan on viime aikoina herättänyt ihmetystä. Suurimmat eduskuntaryhmät ovat valmiita kieltämään turistiviisumien myöntämisen venäläismatkailijoille Ukrainan sodan vuoksi.

Syrjintä näkyy venäläisturistien paikallismedialle antamien haastattelujen mukaan varsin räikeänä  Suomen ja Venäjän välisellä rajalla sekä suomalaiskaupoissa.

Moskovski Komsomolets-lehden jutun otsikko kuuluu "He vievät kaiken, eivät myy takkeja": Venäläiset järkyttyivät vastaanotosta Suomessa". Jutussa kerrotaan tullivirkailijoiden käyttämistä ankarista menetelmistä: lehden mukaan virkailijat pitävät nyt kaikkia venäläisiä maahantulijoita rikollisina. Jutusta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat.

"Saimme sentään pitää vesipullomme"

Suomeen ei ole venäläismedian mukaan helppoa päästää, koska junat Venäjän ja Suomen välillä eivät edelleenkään kulje ja bussiliput on myyty loppuun syksyyn saakka. Lisäksi viisumijonot ovat pitkät. Moskovski Komsomolets -lehdelle haastattelun antaneella pietarilaisella Veronikalla oli tässä tapauksessa onnea, sillä hänellä sattui vielä olemaan voimassa Schengen-viisumi, jolla pystyi matkustamaan Suomeen.

Veronika kertoi käyneensä Suomessa aiemmin kymmeniä kertoja, muttei ollut koskaan törmännyt vastaaviin ongelmiin kuin nyt.

– Meille ilmoitettiin, että kannattaa heittää pois kaikki ruoat, sillä edellisenä päivänä suomalaiset olivat vaatineet turisteja heittämään pois jopa veden ja voileivät. Me saimme sentään pitää vesipullomme, nainen sanoo.

Hänen mukaansa suomalaiset tullivirkailijat olivat myös epätavallisen kiinnostuneita käteisen määrästä ja bensasta, jota ei saanut enää viedä kanistereissa Venäjältä Suomeen.

Ostosreissut Suomeen nyt turhia

Aiemmin monet Pietarissa asuvat tekivät päiväretkiä Suomeen ja kävivät ostoksilla. Nyt vastaavissa ostosmatkoissa ei Veronikan mukaan ole enää mitään järkeä, koska lista tavaroista, joita ei saa viedä maasta, on suuri.

– Tullin verkkosivuilla on uudet säännöt. Ei voi tuoda mitään yli 300 euron arvoista. Jos suomalaismyyjät näkevät, että ostaja on venäläinen, he eivät myy mitään. Näimme, kun jollekin ei myyty kaupassa tavallista takkia, Veronika sanoo.

Hänen mukaansa seurueensa todisti myös, kun suomalaisliittymien sim-kortteja ja moottoriöljyä kieltäydyttiin myymästä venäläisturisteille.

Moskovski Komsomoletsin haastattelema Aleksander puolestaan kertoi saaneensa vaimonsa ja poikansa kanssa monien pitkien sekä kalliiden vaiheiden kautta viisumit Suomeen, mutta jostain syystä heidän alaikäiselle pojalleen myönnettiin viisumi vain kahdeksi viikoksi, kun taas vanhemmat saivat puolen vuoden viisumit. Se oli Aleksanderin mukaan täysin mielivaltaista.

– Sattui niin, että matkamme aikataulu siirtyi hieman perhetilanteen vuoksi, ja sen seurauksena emme päässeet minnekään, koska pojallani ei ollut viisumia. Se oli rahan tuhlausta.

Lue myös:

    Uusimmat