Piristysruiske vaatekaapista – tästä dopamiinipukeutumisessa on kyse: "Ei se ole vain lasten tai nuorten juttu"

Piristysruiske vaatekaapista: Tästä dopamiinipukeutumisessa on kyse 8:20
Mitä mieltä olivat Uhanan vaatesuunnittelija Mira Vanttaja ja Fashion Finlandin päätoimittaja ja työelämänprofessori Sami Sykkö juontaja Ivan Puopolon vaatetuksesta?

Dopamiinipukeutuminen on TikTokissa trendaava pukeutumistyyli.

Koronapandemian loppuvaiheessa sosiaalisessa mediassa alkoi näkyä uudenlainen muotivirtaus, dopamiinipukeutuminen. Muotivillitys puhututti myös  Huomenta Suomessa.

– Kyse on siis eritäin värikkäistä ja iloisista vaatteista, joita ihmiset kaipaavat tällaisina vaikeina aikoina, Fashion Finlandin päätoimittaja ja työelämänprofessori Sami Sykkö kuvailee Huomenta Suomen studiossa.

Sykkö arvioi, että trendi alkoi näkyä Suomessa koronan loppupuolella maailman pikkuhiljaa avautuessa. Ihmiset olivat pitkiä aikoja viettäneet kotona aikaa mukavissa ja tylsän värisissä kotiasuissa. Ihmisten ilmoille paluu herätti halun värikkäämpään pukeutumiseen.

– Yhä värikkäämpiä vaatteita on alkanut kertyä vaatekaappiin, Sykkö paljastaa.

Dopamiinipukeutuminen näkyy myös vaatemerkki Uhanan mallistossa.

– Kevätmallistomme on täynnä kirkkaita ja ihania värejä. Juuri pinkkiä ja magentaa, Uhanan vaatesuunnittelija Mira Vanttaja kertoo.

Pantonen vuoden väri on kirkkaan villi viva magenta, joka sopii kuin nakutettu dopamiinipukeutumiseen. Sykkö kuitenkin muistuttaa, ettei liikaa kannata miettiä sitä, mikä on tämän hetken muotiväri.

– Osta sitä, mikä sopii ja tuntuu hyvältä, Sykkö muistuttaa.

Hän kertoo, että nimi dopamiinipukeutuminen perustuu nimen omaisesti dopamiiniin, eli mielihyvään. Samaan tapaan kuin hieronta tai liikunta tarjoaa ihmiselle mielihyvää, voi pukeutuminen ja vaatteet tarjota samanlaisia hyvän olon kokemuksia.

– Esimerkiksi rakastan Maria Veitolan värikästä pukeutumista. Minulle tulee aina hyvä mieli, kun näen hänet, Sykkö kertoo.

Harmaat verkkarit vaihtoon

Värit ovat olleet ihmisille tärkeitä vuosituhansien ajan. Yleensä lapset pukeutuvat värikkääksi, mutta sävyt haalistuvat mitä vanhemmaksi ihminen kasvaa.

– Ei se ole vain lasten tai nuorten juttu, vaan se on kaikkien juttu, että saa pukeutua niin, mikä tuo iloa ja mielihyvää elämään, Sykkö muistuttaa.

Katukuvassa suomalaiset kuitenkin näyttävät pukeutuvan pääsääntöisesti mustaan ja korkeintaan vihreään. Vanttaja kuitenkin paljastaa värikkäidenkin vaatteiden menevän kaupaksi.

– Etenkin tänä vuonna. Luulen, että etenkin koronan jälkeisen verkkarielämän jälkeen ihmiset ovat kaivanneet sellaista laittautumista, Vanttaja kertoo.

Meikkaamista, laittautumista ja ajankäyttöä pukeutumiseen usein vähätellään. Monelle tavantallaajalle pukeutuminen voi olla jopa vastenmielistä.

– Ei pidä pakottaa itseään sellaiseen, mikä ei tunnu luontaiselta. Vähitellen voi kuitenkin ujuttaa sinne omaan vaatekaappiin vähän väriä, Sykkö ehdottaa.

Sykkö bongasi lähetyksessä myös juontaja Ivan Puopolon keltaiset sukat malliesimerkiksi siitä, miten väriä voi pikkuhiljaa tuoda miesten pukeutumiseen. Katso haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat