Moni suomalainen kamppailee joka syksy saman pukeutumishaasteen kanssa – erityisesti yksi asukerros aiheuttaa ongelmia naisille

Mikä on yleisin ongelma suomalaisten pukeutumisessa? Asiantuntija kertoo, kuinka voit korjata virheen 0:39
Kiinnitä yhteen asukerrokseen huomiota! Sokoksen hankintapäällikkö Taiju Masalin kertoo, mikä on ehkä yleisin ongelma suomalaisten naisten pukeutumisessa.

Syksy asettaa lukuisia haasteita pukeutumisen saralla. Moni suomalaisnainen kokee haastavaksi löytää omalle tyylille sopivia syysvaatteita.

Sokoksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kaipaavat tällä hetkellä pukeutumisessaan eniten vinkkejä monikäyttöisten ja istuvien vaatteiden löytämisessä. Sokoksen tiedotteesta selviää, että valtakunnalliseen tutkimukseen otti osaa 1 326 eri-ikäistä suomalaista. Heistä 86 prosenttia oli naisia ja 14 prosenttia miehiä.

Mikä asukerros aiheuttaa ongelmia? Yllä olevalla videolla Sokoksen hankintapäällikkö Taiju Masalin kertoo, mikä on ehkä yleisin pulma suomalaisten naisten pukeutumisessa.

 Vastaajista yli kolmannes kokee istuvien vaatteiden löytämisen hankalaksi. 

– Tämän syksyn ja talven yhtenä ilmiönä ovat vaatekaapin peruspilareista koostuvat vaatteet, joissa yhdistyvät laadukkuus sekä monikäyttöisyys, kertoo Sokoksen naisten muodin ryhmäpäällikkö Mari Viri tiedotteessa.

Vastaajista 39 prosenttia kaipaa vinkkejä ja neuvoja monikäyttöisten syysvaatteiden löytämisessä. Valtaosa, 92,5 prosenttia oli naisia. Tilastojen mukaan ilmiö korostuu eritoten 55–65-vuotiaiden naisten keskuudessa.

Ilmiönä nähdään, että haluamme panostaa laatuun ja että tuotteen käyttöikä on pitkä, Sokoksen hankintapäällikkö Taiju Masalin kertoo MTV Uutisille.

Katso myös: Voiko valkoinen paita piilottaa kiljuvan punaiset rintaliivit? Juttu jatkuu videon alla.

Hämmentävä pukeutumisvinkki sotii logiikkaa vastaan – voiko valkoinen paita piilottaa kiljuvan punaiset rintaliivit? 5:30
Hämmentävä pukeutumisvinkki sotii täysin logiikkaa vastaan.

Suomalaisten lempiväri on sininen

Naisen vaatekaapin kaksi monikäyttöisintä peruspilaria ovat siistit housut ja mekko. 

– Monikäyttöisyys tulee säästämään rahaa pitkällä tähtäimellä. Eli vaatekaapin peruspilarit ovat hyvälaatuisia tuotteita, Masalin kertoo.

– Toimistohousuista saa yläosaa, kenkiä ja koruja vaihtamalla helposti juhla-asun ja arkimekoista vastaavasti juhlavamman ilmeen jo pelkästään kenkiä vaihtamalla, Viri vinkkaa. 

Loppuvuoden suosituimmaksi väriksi on nousemassa sininen. Kyselyyn vastanneista 42 prosenttia pitää sitä omana lempivärinään. 

Esimerkiksi voimakas sähkönsininen on tullut vaaleansinisen ja denimin rinnalle. Muiden nousussa olevien neutraalien värien, kuten beigen ja ruskean, rinnalla nähdään myös vihreää, jossa puolestaan korostuvat klassisen tummanvihreän, limen sekä metsän sävyt. 

Masalin uskoo, että erityisesti pikkujoulukauteen moni on tänä vuonna lataamassa isoja paukkuja. Juhlapukeutumiseen moni on valmis panostamaan.

Meilläkin on tullut alkusyksyn mallistoihin joitain juhlatuotteita ja olemme nähneet, että ne lähtevät rekistä aika nopeasti. Kyllä siihen juhlakauteen varustaudutaan jo ihan selkeästi ja halutaan panostaa, Masalin paljastaa.

Katso myös: Millaista on suomalainen markettimuoti? Juttu jatkuu videon alla.

Näinkö suomalaiset pukeutuvat? Markettimuoti ei ole enää vuosiin ollut vain tunikoita ja sukkia 5:35
Katso myös: Näinkö suomalaiset pukeutuvat? Markettimuoti ei ole enää vuosiin ollut vain tunikoita ja sukkia.

Lähes puolet kamppailee joka syksy erään haasteen kanssa

Suomalaisista lähes puolet, 48 prosenttia, kokee haastavaksi löytää omalle tyylille sopivia syysvaatteita. 38 prosenttia kokee haastavaksi löytää omaan vartaloon ja tyyliin istuvia vaatteita. 

Virin mukaan naisten pukeutumisen puolella nousee tällä hetkellä esille rento ja väljä oversize-tyyli, joka sopii monenlaisille vartaloille. 

Vartalon parhaita puolia auttaa tuomaan esille vaatteiden mallit, kuosit ja erilaiset värit. Vaateostoksilla kannattaa olla rohkea ja sovittaa sellaisiakin tyylejä ja vaatteita, jotka eivät ensinäkemältä välttämättä tunnu omalta. 

Vaatekaappia on helppo päivittää jatkossa, kun löytää itselleen omat lempimerkit, joiden vaatteiden istuvuus sopii omalle vartalolle ja omaan tyyliin. 

Katso myös: Millaiset vaatteet myyvät kirpparilla? Juttu jatkuu videon alla.

Fanni vei vanhoja vaatteita kirppikselle ensimmäistä kertaa – asiantuntija vinkkaa, mitkä vaatteet myyvät juuri nyt 5:32
Katso myös: Fanni vei vanhoja vaatteita kirppikselle ensimmäistä kertaa – asiantuntija vinkkaa, mitkä vaatteet myyvät nyt.

Monikäyttöinen takki joka tilanteeseen 

Suomalaiset käyttävät vaihtelevien sääolojen takia paljon takkeja. Se onkin asukokonaisuuksien näkyvin vaatekappale. Kyselyyn vastanneista noin joka kolmas suomalainen kokee monikäyttöisen takin olevan kaikista vaatekaapin kulmakivistä se tärkein itselleen. 

 – Monikäyttöisistä takeista varmoja valintoja syksyllä ja talvella ovat parka- ja tikkitakit, jotka toimivat tilanteessa kuin tilanteessa, Viri suosittelee.

Takkiostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota takin materiaaliin sekä ominaisuuksiin omat käyttötarpeet huomioiden. Monikäyttöisyyttä voi lisätä kerrospukeutumisen avulla, esimerkiksi lisäämällä liivin ohuemman villakangastakin alle. 

Paljon on kerrospukeutumiselementtejä, eli se tulee säilymään. Esimerkiksi käytetään tikkiliivejä ja alla merinoneuleita, Masalin vinkkaa.

Katso myös: Näin piristät vaatekaappia väreillä

Väriä loskaan: Suomalaiset ovat harmaita pukeutujia – näin saat väriä vaatekaappiin ekologisesti 5:18
Katso myös: Suomalaiset ovat harmaita pukeutujia – näin saat väriä vaatekaappiin ekologisesti.

Lue myös:

    Uusimmat