Pilven poltollaan kohauttanut äiti avasi tärkeän keskustelun – näistä asioista äitejä häpäistään: ”Lasteni sukat eivät ole samaa paria”

Useat äidit kertovat, mistä heitä on "äitihäpäisty".

Jokaisella on oma mielipiteensä siitä, millainen on hyvä äiti. Toisinaan tämä mielipide myös kerrotaan ääneen. Kun äitiä tai äitejä kritisoidaan vanhemmuudesta, koska se eroaa kritisoijan ihanteesta, voidaan puhua ”äitihäpäisystä” (eng. mom-shaming).

Ilmiöön on törmännyt myös kanadalainen Caitlin FladagerHän on kertonut aiemmin polttavansa pilveä lastensa mentyä nukkumaan, koska se tekee hänestä ”paremman äidin ja vaimon”. Caitlin on myös avautunut itsetuhoisuudestaan ja julkaissut selfien, jonka otti vain päiviä ennen itsemurha-aikeitaan.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Tuoreessa, muun muassa The Sunin otsikoihin nousseessa päivityksessään Caitlin kertoo antavansa lastensa syödä toisinaan roskaruokaa ja katsoa paljon televisiota. Vaikka äiti myös tekee lapsilleen terveellistä ruokaa ja viettää heidän kanssaan aktiivista aikaa, jotkut tarttuvat satunnaisiin lepsuiluihin ja pitävät sitä sopimattomana. 

Sen inspiroimana Caitlin kysyi 329 000 seuraajaltaan, mistä heitä on ”äitihäpäisty”.

Kritiikkiä jopa sukista

Vastauksia tuli paljon, muutamassa päivässä yli 200. Moni kertoi saavansa ulkopuolisilta kasvatukseen liittyviä moitteita, koska he nukkuvat lastensa kanssa tai antavat heidän katsoa televisiota tai YouTubea. Useat ovat saaneet kuulla lapsensa pelaavan liian paljon ruutujen ääressä ja menevän nukkumaan liian epäsäännöllisesti.

– Yhdessä nukkuminen sekä se, että olen jatkanut pian 2-vuotiaani poikani imettämistä, eräs seuraaja nimeää "äitihäpeänsä" kohteet.

– Televisioni on päällä koko päivän, toinen äiti kirjoittaa.

– Lapseni on 3-vuotias ja osaa muutaman kirosanan… Hän katsoo televisiota ja syö joinain päivinä enemmän roskaruokaa kuin terveellistä ruokaa. Ja nukun samassa sängyssä hänen kanssaan, kolmas paljastaa.

Eräs äiti kertoo saaneensa palautetta jopa lastensa pukeutumisesta.

– Lasteni sukat eivät ole samaa paria. Hyvänen aika, sukkien ei tarvitse olla samaa paria, kunhan jaloissa on jotain, hän kirjoittaa.

On useita tapoja olla hyvä vanhempi

Moni ”äitihäpeästä” avautuva kiittää muita äitejä vanhemmuuteen liittyvästä häpeästä avautumisesta. Joskus lepsuilu on hyvästä niin vanhemmille kuin lapsillekin. Kunhan perheenjäsenet ovat terveitä ja onnellisia, kaikki on hyvin.

– Olen iloinen, etten ole ainut. On päiviä, jolloin en jaksa tehdä illallista tai edes leikkiä lasteni kanssa, eräs äiti paljastaa.

– Odotan päivää, kun me kaikki lopetamme äitien häpäisemisen. On useampi kuin yksi oikea tapa olla vanhempi, yksi kirjoittaa.

Ja kuten aikuiset, myös lapset saavat nauttia satunnaisista lötköttelypäivistä.

Lue myös:

    Uusimmat