Pikkuruinen ex-veroparatiisi pyristelee irti maineestaan – veronkierrosta tuli rikollista Andorrassa

Pikkuruinen Andorran ruhtinaskunta Pyreneiden vuoristossa taistelee rahanpesua vastaan.

Parlamenttilähde kertoi maanantaina, että entisessä veroparatiisissa saa tulevaisuudessa rangaistuksen veronkierrosta. Andorra on pyrkinyt avaamaan aiemmin tarkoin salattua pankkijärjestelmäänsä.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) poisti Andorran veroparatiisien harmaalta listalta viime vuonna sen jälkeen, kun ruhtinaskunta lupasi vastineeksi antaa sellaisten henkilöiden pankkitietoja, jotka eivät asu Andorrassa.

Andorrassa asuu 80 000 ihmistä. Uusi laki astuu voimaan ensi vuoden tammikuussa. Lain käyttöönotto on merkittävä osa taistelussa, jossa Andorra pyrkii kitkemään muun muassa mahdollista terrorismin rahoitusta, jolle löyhät lait ovat antaneet ruhtinaskunnan kautta mahdollisuuden aiemmin.

Veronkierrosta voi jatkossa saada kolmesta kuukaudesta kolmeen vuoteen vankeutta, jos kierto koskee 75 000–150 000 euron summia.

Suurempien veronkiertotapausten kohdalla oikeus voi tuomita syylliset viideksi vuodeksi vankilaan. Tuomioihin liittyy aina myös sakkoja.

Yksityishenkilöiden ja yritysten tuloille on nykyään Andorrassa kymmenen prosentin vero. Arvonlisävero on 4,5 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat