Pikkukeskosten kuolleisuuserot suuria keskus- ja yliopistosairaaloissa

Alle 1500 gramman painoisina tai ennen raskausviikkoa 32 syntyneillä pikkukeskosvauvoilla on lähes tuplasti paremmat mahdollisuudet selviytyä hengissä yliopistollisissa sairaaloissa kuin keskussairaaloissa.

Keskussairaaloissa syntyneet pikkukeskoset kuolevat lähes kaksi kertaa useammin kuin yliopistollisissa sairaaloissa syntyneet. Ero kuolleisuudessa on suurimmillaan keskosilla, jotka syntyvät raskausviikoilla 26-27. Tiedot käyvät ilmi Stakesin Perfect-projektin keskosia koskevan osion tuloksista.

Tuloksia ei vielä julkisteta kokonaan, koska ne odottavat tieteellistä julkaisua. Asiasta kertoi tänään ilmestynyt Mediuutiset.

Pikkukeskosiksi on tutkimuksessa määritelty keskosvauvat, jotka syntyvät alle 1500 gramman painoisina tai ennen raskausviikkoa 32. Vuonna 2004 heitä syntyi 666. Se on yksi prosentti kaikista syntyneistä.

Tutkimushankkeen tavoitteena on vertailla alueellisia ja sairaalakohtaisia eroja keskosten hoidossa ja hoidon lopputuloksissa sekä kustannuksissa ja etsiä parhaita mahdollisia tapoja järjestää hoito. Tutkimusta on tehty yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat