Piirainen hiihtokäräjillä: "En muista yhtään dopinglaskua"

Hiihtodoping-jutun käsittely on edennyt rikoksesta epäiltyjen kuulemiseen. Ensimmäisenä vuorossa on hiihtoliiton johtoon kuulunut Jari Piirainen.

- En muista koskaan kohdanneeni laskuja kielletyistä aineista, Piirainen sanoi. Hänen tehtäviinsä lajipäällikkönä kuului mm. hyväksyä laskut ja hoitaa erilaisia käytännön askareita.

Piirainen Helsingin käräjäoikeudessa 1999

Jari Piiraisen rikosepäily liittyy siihen, että hän valehteli asianomistajana oikeudelle 1999 ja vaati korvauksia STT:lle. Näin Piirainen vastasi STT:n asianajaja Petteri Sotamaan kysymyksiin.

Sotamaa: Kysyn tämän kysymyksen, siihen ei tarvitse vastata, ja jos se kielletään kysymästä niin se kielletään. Oletteko saanut tai onko teille kerrottu, että aineita, kiellettyjä aineita käytetään hiihtourheilussa?

Piirainen: Anteeks, että kysymys oli, että oletteko?

Sotamaa: Oletteko saanut tietoja tai onko teille kerrottu, että kiellettyjä aineita käytetään hiihtourheilussa?

Piirainen: En ole saanut, enkä tiedä, että näin olisi.

Sotamaa: Ei muuta kysyttävää.

Piiraisen ja kolmen muun syytetyn epäillään valehdelleen vuosituhannen vaihteessa käydyssä ns. STT:n dopingoikeudenkäynnissä, jossa STT:n toimittaja ja päätoimittaja tuomittiin hiihtojohdon maineen mustaamisesta. Nyt he ovat syytteessä törkeästä petoksesta, koska syyttäjä Mikko Jaatisen mukaan miehet tiesivät jo ensimmäisen oikeudenkäynnin aikaan laajasta dopinginkäytöstä hiihtourheilussa. Syytetyt ovat kiistäneet tämän.

- Suhtautumiseni dopingiin on ehdottoman kielteinen, Piirainen sanoi.

Tuliko teille mitään epäilyjä dopinginkäytöstä? Piiraisen oma asianajaja Juha Kolu kysyi.

- Ei.

Piirainen muisteli, että 1998-2000 hänellä oli erittäin vahva halu puhdistaa hiihdon maine dopingepäilyistä.

Vastakuulustelua

Olisivatko hiihtäjät voineet käyttää kiellettyjä aineita tai menetelmiä? syyttäjä kysyi.

- Varmasti se mahdollista olisi ollut. Halutessaan ihminen voi vilppiä harrastaa.

Olisiko valtaosa maajoukkueesta käyttää vilpillisiä menetelmiä lajipäällikön tietämättä?

- En jaksa uskoa, etteikö jotain tietoa olisi lähtenyt liikkeelle. Kun joukkue toimii 150-200 vuorokautta yhdessä, niin se varmaan olisi tullut esille tai siihen olisi törmätty.

Olisiko valtaosa joukkueesta voinut käyttää kiellettyjä menetelmiä ilman että lääkärit olisivat tienneet?

- Yksittäinen ehkä, mutta valtaosa tuskin.

Syyttäjä tenttasi Piiraista plasmaekspandereista, immunologisesta projektista ja Naganon olympialaisiin viedystä matkalaukusta, mutta järkähtämätön Piirainen kiisti minkään liittyvän dopingiin.

Aiempia uutisia oikeudenkäynnistä. Käsittely alkoi valmisteluistunnolla 30.3. ja pääkäsittely alkoi 27.4. Poliisin esitutkintamateriaali tuli julkiseksi 30.3.:

Lue myös:

    Uusimmat