Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Piinaako "lihahiki" pihviaterian päätteeksi? Tästä ilmiössä on kyse

Runsaan aterian jälkeen elimistön aineenvaihdunta käy ylikierroksilla. Kuvituskuva.
Runsaan aterian jälkeen elimistön aineenvaihdunta käy ylikierroksilla. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 01.01.2019 19:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Proteiinien pilkkominen lämmittää elimistöä enemmän kuin esimerkiksi hiilihydraattien.

”Lihahiki” (eng. meat sweats) ei ole varsinaisesti tieteellinen termi. Sillä viitataan lisääntyneeseen hien eritykseen lihatuotteiden runsaan syömisen jälkeen, kuten Urban Dictionary kertoo.

Onko kyseessä todellinen ilmiö? Kyllä, sanoo Men’s Health -sivuston haastatteleman ravitsemusterapeutti Verona Somarriba. Suoraan ”lihahikeä” koskevia tieteellisiä tutkimuksia ei kuitenkaan ole tehty.

– Lihahiki on fyysinen reaktio, jonka osa ihmisistä kokee syötyään suuria määriä runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia, Sommarriba sanoo.

Proteiinien pilkkominen on kovaa työtä

Syyn lihan hikoiluttavaan vaikutukseen ajatellaan piilevän elimistön ruoansulatuksessa.

Esimerkiksi alkoholi ja proteiinit vaativat enemmän energiaa pilkkoutuakseen kuin hiilihydraatit tai rasvat. Suuret määrät proteiinia nostavat kehon lämpötilaa, sillä elimistön täytyy tehdä enemmän töitä ravintoaineet sulattaakseen. Tämä voi ilmetä lisääntyneenä hikoiluna.

Somarriba kertoo, että osalla ihmisistä ”lihahiki” ilmenee heti syömisen jälkeen, toisilla vasta myöhemmin, esimerkiksi keskellä yötä. Mitä harvemmin runsaasti proteiinia sisältäviä ruoka-annoksia syö, sitä suurempi todennäköisyys aineenvaihdunnalliseen piikkiin on. Lisäksi ”lihahien” ilmaantuvuuteen vaikuttavat muun muassa ihmisen fyysinen kunto, paino ja muut terveydelliset tekijät.

LUE MYÖS: Vaarallista jo kahden viinilasillisen jälkeen – tästä syystä sinun ei koskaan kannata harrastaa liikuntaa krapulassa

"Lihahikeen" voi vaikuttaa

”Lihahien” ilmestymistä voi välttää syömällä vähemmän lihaa. Vuonna 2000 julkaistun tutkimuksen mukaan keho käyttää enemmän energiaa eläinproteiinien kuin kasviproteiinien pilkkomiseen.

Myös suurten annoskokojen välttäminen ylipäätään auttaa ruoan aiheuttamaan hikoiluun. Suurten annosten kanssa ruokajuomana tulisi nauttia vettä, ei alkoholia, joka lisää elimistön ruoansulatusjärjestelmän kuormitusta.

Lisäksi säännöllinen liikunta ja kunnonkohotus voivat auttaa ruokailun jälkeisen hikoilun vähentämiseen.

LUE MYÖS: Suihkuun kerran päivässä vai kerran viikossa? Ihotautilääkäri kertoo nyrkkisäännön

Lähteet: Men's Health, Healthline

Lisää aiheesta:

Miksi lounaan jälkeen väsyttää? Viisi vinkkiä, joiden avulla jaksat loppupäivän paremminVaivaako jatkuva nälkä? Tästä se voi johtua ja näin siitä pääsee eroonMoni tekee lounasvirheen, joka voi kostautua – näin vältät "ruokakooman"Nyt loppui iän syyttely! Näillä tavoilla vaikutat oikeasti aineenvaihduntaasiElätkö terveellisesti, mutta olet silti väsynyt? Kuusi mahdollista selitystä vetämättömyydelle Ravitsemusterapeutti paljastaa 10 salaisuutta timmimpään vatsaan – "jopa tärkeämpää kuin se, mitä syöt”
RavintoRavitsemusHygieniaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?