Mainos

Vaarallista jo kahden viinilasillisen jälkeen – tästä syystä sinun ei koskaan kannata harrastaa liikuntaa krapulassa

Menikö eilen myöhään? Jos olosi on heikko, kannattaa juoksulenkki tai jumppatunti jättää välistä, sillä krapulassa liikkumisesta on todellisuudessa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Liikunnan harrastaminen juhlien jälkeisenä päivänä voi ensi alkuun tuntua hyvältä ajatukselta. Asiaa kannattaa kuitenkin pohtia uudelleen, sillä väsymystä ja päänsärkyä ei voi hikoilla pois lenkkipolulla.

Englantilaisen urheilulääkärin Damion Martinsin mukaan hikoilu kuivattaa jo ennestään alkoholin vaikutuksesta kuivunutta kehoa, jolloin nestehukka pahenee entisestään. Krapula heikentää myös aerobista suorituskykyä, jolloin liikunnasta on todellisuudessa enemmän haittaa kuin hyötyä. 

Äkkikuoleman riski kasvaa huomattavasti

Alkoholimyrkyt poistuvat kehostamme muun muassa hien, virtsan ja uloshengityksen mukana. Mitä kuivuneempi kehomme on, sitä suurempi myrkkypitoisuus vaikkapa hien mukana poistuu. 

Tämän logiikan mukaan liikunnan avulla hikoileminen poistaisi kehostamme loputkin alkoholimyrkyt ja parantaisi oloa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä liikunnalla voi olla elimistölle monia tuhoisia vaikutuksia.

Lääkärin vinkit krapulaan

Pysy kotona.
Lepää niin paljon kuin mahdollista.
Juo paljon vettä.
Vältä kofeiinia, sillä se kuivattaa kehoa. 

Yksi syy liikunnan haittoihin löytyy väsyneistä lihaksista. Alkoholi kasvattaa kreatiinikinaasin ja maitohapon määrää elimistössä, jolloin lihakset väsyvät tavallista herkemmin. Väsyneet lihakset ovat erityisen alttiita lihasvenähdyksille ja kouristuksille. Krapulassa liikkuminen lisää myös merkittävästi sydämen rytmihäiriöiden ja äkkikuoleman riskiä. 

Krapulassa myös verensokeri on usein alhainen, jolloin verensokeria kuluttavia liikuntasuorituksia tulisi välttää. 

Martins susoittelee liikunnan väliin jättämistä, jos olet juonut edellisiltana enemmän kuin kaksi lasia viiniä, olutta tai väkeviä alkoholijuomia. Liikunnan sijaan kannattaa keskittyä nesteyttämään kehoa juomalla runsaasti vettä ja välttelemällä kuivattavia kofeiinipitoisia juomia. 

Lähde: Metro 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.