Mainos

Piikkihuumeita käyttävien neuvontapiste sai jatkoa

Kokemukset suonensisäisten huumeiden käyttäjien terveysneuvonnasta Helsingissä ovat niin hyvät, että terveysneuvontapiste Vinkki sai jatkoaikaa. Vinkissä asioivat sellaisetkin suonensisäisiä huumeita käyttävät henkilöt, jotka eivät aio lopettaa käyttöään.

Vinkki avattiin viime huhtikuussa ja sen kävijämäärät ovat nousseet alusta huomattavasti. Asiakkaita arvioidaan olevan nyt yhteensä noin 300. He ovat käyttäneet piikkihuumeita keskimäärin kuudesta kymmeneen vuotta. Tavallisin huume on amfetamiini. Terveysneuvontapiste avattiin, koska vaaralliset virustaudit kuten B- ja C-hepatiitit leviävät Suomessa nopeammin kuin muissa Pohjoismaissa. Niiden hoito on yhteiskunnalle varsin kallista. Vinkkiä rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö, mutta käytännössä toimintaa pyörittää A-klinikkasäätiö.

A-klinikkasäätiön ylilääkärin Antti Holopaisen mukaan moni suonensisäisiä huumeita käyttävä on huolissaan terveydestään, mutta tietämätön käytön riskeistä, kuten virustartunnoista. Vakava maksasairaus hepatiitti-C on yleinen suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Se johtaa pahimmillaan elinsiirtoon. Viime vuonna uusia C-hepatiittitapauksia todettiin Suomessa yli 1700 ja tänä vuonna luku on samaa luokkaa. Tartunnan saaneista 90 prosenttia on suonensisäisten huumeiden käyttäjiä.

Vinkin asiakkaista neljä viidestä on miehiä. Suurin osa on 20-40-vuotiaita. Useampi kuin joka kymmenes Vinkin asiakkaasta arvioi lopettavansa huumeiden käytön jossakin vaiheessa. Yhtä moni ei aikonut lopettaa koskaan. Viranomaiset neuvottelevat Vinkin jatkosta ensi maaliskuussa. Toiminta jatkuu nykyisellään kesäkuun loppuun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.