Mainos

Pietarin Eremitaasissa paljastunut valtava taidevarkaus

Viranomaiset epäilevät Eremitaasin työntekijöitä osuudesta taidevarkauteen, jossa on viety esineitä lähes neljän miljoonan euron arvosta.

Pietarin maailmankuulussa taidemuseossa Eremitaasissa on paljastunut valtava taidevarkaus. Varkaat ovat vieneet museosta yli 220 esinettä, joiden yhteisarvo on noin 130 miljoonaa ruplaa eli 3,8 miljoonaa euroa).

Museon mukaan varkaiden käsiin on päätynyt muun muassa koruja, ikoneja ja emalitöitä.

Venäjän poliisi on aloittanut tänään tapauksen rikostutkinnan. Poliisit tutkivat muun muassa Eremitaasin kahta varastoa, joissa suurinta osaa varastettuja esineitä oli säilytetty.

Museon työntekijöitä epäillään

Suurvarkauden yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa. Esineiden katoaminen havaittiin rutiinitarkastuksessa, ja ne on ilmeisesti varastettu eri aikoina. Viranomaiset epäilevät vahvasti, että museon työntekijöillä on jotain tekemistä rikoksen kanssa.

- Tässä tapauksessa on monia kummallisia yksityiskohtia. Kokoelmasta vastannut työntekijä kuoli yllättäen tutkintojen alkaessa. Muut intendentit huomasivat katoamiset inventaarioiden jatkuessa, poliisin edustaja kertoo.

Kahden varaston intendentti kuoli viime vuoden lokakuussa yllättäen sydänkohtaukseen työpaikallaan 46-vuotiaana. Tämän jälkeen varastot sinetöitiin, ja varkaudet paljastuivat inventaarioiden seurauksena.

- Vain 19 kadonneesta 221 esineestä oli elävien kuraattoreiden huolehdittavana, 202 oli luetteloitu kuolleiden kuraattoreiden haltuun, poliisi paljastaa.

Huutokauppoja ratsataan

Eremitaasin johtajan Mihail Piotrovskin mukaan esineet on varastettu useiden vuosien aikana.

- Neljällä ihmisellä on ollut pääsy tähän varastoon, hän kertoo.

Piotrovski ei usko, että varkaus olisi ollut tilattu, mutta huolellista suunnittelua se on vaatinut. Hänen mukaansa varkaiden jäljille päästäneen helposti.

Poliisit ovat alkaneet tarkastaa huutokauppoja esineiden löytämiseksi. Venäjän kulttuuriministeriön mukaan tämän kaltaiset varastetut esineet päätyvät useimmiten huutokauppoihin ulkomaille.

Venäjän taidemuseoiden turvatoimia on usein arvosteltu riittämättömiksi. Eremitaasista on ennenkin varastettu taidetta, muun muassa maaliskuussa 2001 ranskalaistaiteilija Jean-Leon Geromen maalaus leikattiin irti kehyksistään, ja se on edelleen teillä tietymättömillä.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.