Mainos

Pienkoneonnettomuuksia sattunut monta - määrä ei silti kasvussa

Kuva: Lehtikuva

Viimeksi eilen uutisoitiin Helsingin Malmilla sattuneesta pienkoneonnettomuudesta, josta pilotti onnekseen selvisi pelkällä säikähdyksellä. Kone oli laskeutumisvaiheessa kellahtanut toinen siipi edellä heinikkoon.

Muutama viikko sitten myös nelipaikkaisen pienkoneen laskeutuminen epäonnistui niin ikään Malmin lentokentällä Helsigissä. Kukaan ei loukkaantunut. Viime kuun lopulla puolestaan ultrakevyt kone putosi Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa. Äkkiseltään tuntuisi, että pienkoneonnettomuuskia sattuu nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Ilmailuhallinnon tukinta- ja analyysiyksikön päällikkö Jari Nurmi silmäilee viime vuosien tilastoja, mutta niistä ei hänen mielestään voi tehdä johtopäätöstä pienkoneonnettomuuksien määrän kasvusta.

Pienkoneonnettomuuksia sattuu tilastojen mukaan joka vuosi 1-5 tapausta.

- Onnettomuuksien määrät ovat olleet viime vuosina hyvin erilaisia eli tilastot sahalaitaisia, joten määrän kasvusta ei voida puhua, Nurmi sanoo.

Nurmi huomauttaa, että ultrakevyiden lentokoneiden onnettomuuksia on viime vuosina sattunut useita, mutta samaan aikaan niiden harrastajamäärätkin ovat kasvaneet rajusti. Harrastajamäärien nousua selittää muun muassa se, että ultrakevyiden koneiden lentämiseen vaadittava lupakirja on helpompi saada kuin yksityislentäjän lupakirja.

Nurmen mielestä Suomessa pienkoneita lentävien koulutus ja valvonta on erinomaista. Hän ei myöskään usko onnettomuuksien taustalla olevan mitään tiettyjä, samankaltaisia syitä.

- Yhtä hyvin tekniikka kuin inhimilliset virheetkin ovat turmien taustalla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.