Pienille puolueille media-ajasta vain murusia

Oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki lisäsi puoluejohtajista eniten julkisuutta tiedotusvälineissä helmikuun lopulla, kertoo MTV:n viides ja viimeinen puoluejohtajien mediajulkisuutta mittaava tutkimus.

Pienemmät puolueet valittavat, että kolmen suurimman puolueen kahmima mediajulkisuus on keskittynyt vääriin asioihin, eikä politiikan asiakysymyksille ole jäänyt lainkaan tilaa.

Puoluejohtajien julkisuusmittari helmikuun kahdelta viimeiseltä viikolta kertoo, että demarijohtaja Paavo Lipposen saama julkisuus väheni eniten, vaikka hän olikin yhä useimmin esille valtamedioissa.

Keskustan Anneli Jäätteenmäki lisäsi julkisuuttaan enemmän kuin muut, ero Lipposeen supistui selvästi ja samalla kokoomuksen Ville Itälä putosi kyydistä.

Vihreiden Soininvaara ohitti julkisuuden määrässä vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimeksen ja kristillisten Bjarne Kallis puolestaan ruotsalaisten Jan Erik Enestamin.

Vihreiden puheenjohtajan Osmo Soininvaaran mielestä tilanne on kuitenkin huono. - Vihreillä on ollut hyvin vaikea nostaa luonnonsuojeluteemoja esimerkiksi kysymystä Etelä-Suomen metsistä ja niitten suojelusta tai siitä mitä tuolla Itämerellä ihan oikeasti pitäisi tehdä, hän listaa.

Televisiojulkisuudessa tapahtui helmikuun lopulla suurin muutos. Puheenjohtaja Lipposen osuus putosi alle puoleen, kun taas puheenjohtaja Jäätteenmäki tuplasi oman osuutensa. Mutta samalla oppositiojohtajan saamasta julkisuudesta neljännes oli negatiivista. Kielteinen julkisuus tuli parista gallupista ja Irak-kiistan käynnistymisestä.

Soininvaaralla ja Lipposella kielteistä julkisuutta oli noin viidennes, muilla puoluejohtajilla selvästi vähemmän. Tutkimusjaksolla Soininvaara sai huumekeskustelun vuoksi enemmän kielteistä kuin myönteistä julkisuutta.

Perussuomalaisten Timo Soini ei saanut valtamediassa paljon julkisuutta, mutta kolmasosa siitä oli myönteistä. Kokoomuksen Itälä sai nyt selvästi eniten myönteistä julkisuutta. Muut olivat aika tasavahvoja.

Puoluejohtajien julkisuusmittarissa seurattiin viidessä eri jaksossa 40:n valtamedian ohjelmia ja kirjoittelua.

Lisää tutkimuksesta huomisessa Iltalehdessä.

(MTV3)

Katso myös Keimo Lehtiniemen juttu aiheesta
(Yhdeksän uutiset 10.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat