Mainos

Pienetkin härpäkkeet joudutaan lähettämään nyt kirjekuoren sijaan paketissa – näin postilakko hankaloittaa yrittäjä Villen bisnestä: "Huolestuttaa ja harmittaa"

3:32
Verkkokaupan pitäjä harmittelee postin lakkoa, kun tavaroiden toimittaminen vaatii nyt lisätyötä.

Tänään alkanut Postin lakko tuntuu monen yrityksen liiketoiminnassa. Yksi kärsijöistä on verkkokauppayritystä Mäntsälässä luotsaava Ville Majanen.

Noin 9 000 Postin työntekijää aloitti tänään aamulla lakon, joka voi aiheuttaa kirjepostin ja lehtien saapumisessa jopa viikkojen myöhästyksiä.

Verkkokauppa E-Villen toimitusjohtaja Ville Majanen seurasi työtaistelun osapuolien riitelyä silmä kovana jo viime viikolla.

Syy on selvä: Postin lakolla on konkreettiset vaikutukset E-Villen toimintaan. Yritys ostaa Kiinassa halpaa elektroniikkaa ja myy sitä verkkokaupassaan eteenpäin suomalaisille.

Tässä kaikessa on perinteisesti hyödynnetty Postia. Nyt lakko sotkee kuvioita.

– Kyllähän se inhottavalta tietenkin tuntuu, meidän asiakkaiden kannalta. Meillä on tänään Singles' Day -myynti, Black Friday on tulossa ja joulumyynti tietenkin ihan ovella, Majanen suree.

– Tietysti tilanne huolestuttaa ja harmittaa kaikkien puolesta, mutta tehdään se mitä pystytään, Majanen miettii.

"Kustannukset ovat nousseet aika paljon"

Pakettilähetyksiin Postin lakko aiheuttaa ennakkoarvioiden mukaan vain muutamien päivien viivästyksiä.

Niinpä E-Ville-verkkokaupan tilaukset lähetetään nyt kirjekuorien sijaan isommissa postipaketeissa, vaikka pakettiin sujahtaisikin vain pientä tavaraa. 

Lähetyksiä kuljetetaan myös Matkahuollon kautta.

– Meillä on kustannukset nousseet tämän myötä aika paljon, Majanen kertoo.

Postipaketit mahtuvat harvoin postiluukusta sisään, joten asiakkaat joutuvat nyt hakemaan tilauksensa noutopisteistä. Lisäksi tilauksen käsittelymaksua on jouduttu nostamaan.

 – Olemme joutuneet tarkistamaan hintoja pikkaisen ylöspäin, että asiakkaat varmasti saavat tilaukset perille ajallaan, Majanen toteaa.

Lakkoilu johtuu työehtosopimusriidasta

Tänään aamukuudelta alkaneen postilakon taustalla on kiista työehtosopimuksista.

Työnantajaa edustava Palta haluaisi siirtää Postin pakettilajittelijat edullisemman työehtosopimuksen piiriin, mikä ei puolestaan sovi työntekijöitä edustavalle PAU:lle.

Pahasti takkuuntuneet neuvottelut jatkuvat seuraavan kerran keskiviikkona 13. marraskuuta. PAU on kertonut työtaistelutoimien venyvän ainakin joulukuun 8:een päivään asti, mikäli kiistassa ei päästä tätä ennen sopuun.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja