Vankilapaolla suuria seurauksia Madsenille – "Uskomattoman vaarallinen mies"

4:04
MTV Uutiset Live: Tämä kaikki Peter Madsenin pakotapauksesta tiedetään

Herstedvesterin vankilalle on satanut murhaajan eilisen paon jälkeen raskasta kritiikkiä. Tanskalaisasianajaja arvioi, että Madsen siiretään mahdollisesti toiseen vankilaan. Madsenin epäillään valmistaneen paossa käyttämänsä uhkausvälineet vankilan työpajassa.

Maan oikeus- ja turvallisuusviranomaiset ovat joutuneet Madsenin vankilapaon jälkeen kovan paineen alle.

Herstedvesterin vankilaa ympäröi korkea muuri ja piikkilanka-aita. Ainoa sisäänkäynti on tarkkaan vartioitu portti, mutta se ei estänyt raa’asta murhasta tuomittua keksijää pakenemasta. Mediatietojen mukaan Madsen otti naispuolisen työntekijän panttivangikseen ja uhkasi tappaa hänet, ellei porttia aukaista.

Tanskalaislehti BT:n haastattelema tunnettu asianajaja Mette Grith Stage arvioi, että Tanskan rikosseuraamuslaitos “kiristää kaikki mahdolliset ruuvit” Madsenin osalta. Asianajaja luonnehtii tapausta vakavaksi. 

Hän ei usko, että Madsen jatkaa vankeusrangaistuksensa suorittamista  ​​Herstedvesterissä. Asianajan arvion mukaan hänet siirretään todennäköisesti tiukemmin vartioidulle osastolle Vestre Fængseliin Kööpenhaminaan, jossa istuu muitakin vaarallisia vankeja.

Madsen oli samassa vankilassa aiemmin tutkintavankeudessa. 

– Viranomaisten on ryhdyttävä torjumaan voimakkaasti sitä riskiä, että näin kävisi uudestaan, Stage sanoo.

– Minua hämmästytttää, miten hän onnistui pakenemaan. Herstedvester on kovien turvatoimien paikka, josta et voi noin vain tiirikoida itseäsi ulos. En muista, että kukaan olisi koskaan aiemmin onnistunut pakenemaan sieltä.

Tekovälineet työpajan tuotantoa?

Tänään kerrottiin uutta tietoa siitä, miten Madsen toteutti pakonsa. Tanskalaisviranomaiset selvittävät nyt muun muassa sitä, miten Madsen sai uhkausvälineet, eli pistoolin ja pommivyön näköiset esineet haltuunsa, ja millaisia puutteita elinkautisvangin turvajärjestelyissä on ollut. 

Madsen on kertonut viettävänsä suuren osan ajastaan vankilan työpajassa, jossa hän on valmistanut erilaisia pienoismalleja raketeista ja sukellusveneistä. Uhkausvälineiden epäillään mediatietojen mukaan olevan Madsenin itsensä valmistamia.

Aiemmassa lehtihaastattelussa Madsen on todennut, ettei “hänelle jää jäljelle mitään”, jos työpajatoiminta evätään häneltä. 

Stagen mukaan tällainen tilanne on nyt hyvin ilmeinen.

Vankilaviranomainen voi sulkea Madsenilta osallisuuden kaikkeen toimintaan, johon liittyy riski pakenemisesta tai toisten vahingoittamisesta. Hänen arvionsa mukaan Madsen joutunee viettämään jatkossa paljon aikaa yksin ja tiukoissa eristysolosuhteissa.

Oikeuspsykiatrisissa tutkimuksissa Madsenin on arvioitu olevan vaarallinen ja manipuloiva. Oikeuspsykiatrinen tutkija Henrik Day Poulsen huomauttaa BT:n haastattelussa, että Madsen on “lahjakas, mutta myös uskomattoman vaarallinen mies.”

– Hän on tehnyt yhden Tanskan historian pahimmista murhista. Juuri siksi hän voi käyttää kykyjään johonkin hyvin vaaralliseenkin. On huolestuttavaa, ettei hänen peräänsä ole katsottu paremmin.

Tuomari kuulee Madsenia keskiviikkona

Stage arvioi, että Madsenia tullaan syyttämään pakoyrityksen lisäksi muun muassa vapaudenriistosta ja laittomasta uhkauksesta

Vankia kuullaan Glostrupin tuomioistuimessa keskiviikona kello kymmeneltä paikallaista aikaa. Oletettavasti päivän aikana saadaan lisätietoa siitä, millaisia lisäsyytteitä elinkautisvangin niskaan kasaantuu.

Vankeusrangaistukseen teko ei välttämättä tuo pidennystä, koska Madsen on jo tuomittu elinkautiseen.

– Vankilaolosuhteet tiukentuvat ja jotenkin teko vaikuttaa myös hänen mahdollisuuksiinsa vapautua koeajalle joskus tuevaisuudessa, Stage sanoo.

Keksijänä ja tiedemiehenä tunnettu Madsen murhasi ruotsalaistoimittaja Kim Wallin raa’asti, kun toimittaja oli juttukeikalla Madsenin rakentamassa sukellusveneessä. Henkirikos tapahtui 9. elokuuta 2017.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja