Perun sissit vapauttivat panttivangin

Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto on arvostellut kovin sanoin Uruguayn tekemää erillissopimusta, jonka avulla Uruguay sai vapaaksi perulaisten vasemmistosissien panttivankinaan pitämän suurlähettiläänsä. Hashimoton mukaan tapaus on vaikeuttanut panttivankikriisin ratkaisua.

Perun pääkaupungissa Limassa yli sataa panttivankia hallussaan pitävät Tupac Amaru -sissit vapauttivat keskiviikon vastaisena yönä Uruguayn suurlähettilään samalla, kun Uruguay vapautti kaksi vankiloissaan ollutta sissiliikkeen jäsentä. Uruguayn hallitus on kiistänyt sopineensa asiasta Tupac Amarun kanssa, mutta hallitusta lähellä olevan lähteen mukaan sopimus oli olemassa.

Peru kutsui heti Uruguayssa olevan lähettiläänsä kotiin. Tilanne panttivankikriisissä on pysynyt viime päivät muuttumattomana. Sisseillä on yhä Japanin Perun lähettilään asunnossa yli sata panttivankia, jotka on uhattu surmata, ellei Peru vapauta 400 vangittuna olevaa Tupa Amarun sissiä.

Tänään lähetystön alueelta kuultiin voimakas räjähdys, jonka alkuperästä ei ollut heti tietoa. Sissit vapauttivat viime yönä jälleen yhden panttivangeistaan. Terveydentilaltaan huonokuntoiselta näyttänyt panttivanki on japanilainen diplomaatti.

Ongelmia Perun hallitukselle on aiheuttanut myös vapaaksi päässeen perulaisdiplomaatin arvio, jonka mukaan sissit eivät aio lähteä Kuubaan, kuten Perun presidentti Alberto Fujimori on neuvottelutarjouksessaan sisseille esittänyt.

Sissit surmasivat siviilejä

Maolaisen Loistava polku -sissijärjestön sissit ovat surmanneet kuusi ihmistä Perun pohjoisessa maakunnassa Chiclayossa, kertoi poliisi. Poliisin mukaan joulupäivän aamuna tehtyyn iskuun osallistui noin 20 sissiä.

Surmatut miehet olivat samaa perhettä. Sissit surmasivat miehet sen vuoksi, että he uskoivat miesten antaneen sisseistä tietoa poliisille. Surmatyön tehtyään sissit jättivät paikalle aineistoa, jossa ylistettiin Loistavan polun vankilassa olevaa johtajaa Abimael Guzmania.

Iskulla ei uskota olevan mitään tekemistä Limassa käynnissä olevaan panttivankidraamaan, jossa toinen sissijärjestö, Tupac Amaru, pitää hallussaan yli sataa panttivankia. Loistava polku ja Tupac Amaru ovat kilpailevia järjestöjä, eivätkä ne ole koskaan toimineet yhteistyössä.
(STT-Reuter-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat