Perheväkivaltaa tuttavapiirissä? Näin puutut tilanteeseen

Tarinoita perheväkivallasta 25:00

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen psykoterapeutti Jari Hautamäen mukaan myös väkivallantekijän pitää saada perheväkivaltatilanteissa apua.

Jari Hautamäki on toiminnanjohtaja Espoon Lyömättömässä Linjassa. Lyömätön Linja on tarkoitettu avuksi pääasiassa sellaisille miehille, jotka ovat käyttäneet väkivaltaa parisuhteessaan tai perheessään, tai pelkäävät sitä käyttävänsä.

Hautamäen mukaan esimerkiksi tuttavien perheessä tapahtuvaan väkivaltaan voi olla hankala puuttua, mutta hän suosittelee kuitenkin, että asia otettaisiin puheeksi.

– Jos minulla olisi vaikka työkaveri, josta huomaan hänen merkeistään, että hän on joutunut (väkivallan uhriksi), niin kyllä ajattelen, että ottaisin sen puheeksi ja kysyisin, Hautamäki sanoi lähetyksessä.

Jos on parisuhteessa ja huomaa, että ystäväpariskunnalla on ongelmia, kannattaa Hautamäen mukaan ongelmista puhua ensin kahdestaan omaa sukupuolta olevan kaverin kanssa.

– Voisiko siitä puhua omassa parisuhteessaan, että oletko huomannut mitä kavereiden parisuhteessa tapahtuu, että voisitko sinä nyt vaikka Pekka ottaa ja puhua tuon Jarkon kanssa, Hautamäki selittää.

Hautamäen mukaan asiaa ei kannata heti tuoda yhteiseen keskusteluun, vaan ensin antaa parisuhteen osapuolien avautua tilanteesta erikseen.

Sanotaan, että jos mies lyö kerran, hän lyö myös toisen kerran. Hautamäen mukaan väkivallankierteen voi kuitenkin katkaista.

– Oleellisin asia on se, mitä se henkilö itse ajattelee siitä, mitä hän on tehnyt. Jos ei ota siitä millään lailla vastuuta, eikä halua tehdä asialle mitään, niin silloin on tietenkin suuri vaara, että tilanne toistuu uudelleen, sanoo Hautamäki.

Vaikka jokaista peheväkivaltatilannetta pitää lähteä purkamaan tapauskohtaisesti, olisi Hautamäen mukaan useimmiten tärkeää, että molemmat väkivallan osapuolet hakisivat tilanteessa ammattiapua. Tämän lisäksi on tärkeää ajatella perheen lapsia.

– Niin kuin useimmissa tapauksissa on, lapset saattavat olla paikalla väkivaltatilanteissa, tai lapset vaistoavat tai tietävät. Lapsien jatkoelämän ja selviytymisen kannalta se, miten vanhemmat reagoivat ja toimivat, niin sillä on aivan valtavan iso merkitys, Hautamäki kertoo.  

Millaisia ennakkoluuloja Hautamäki on kohdannut työskennellessään Lyömättömässä linjassa? Katso Hautamäen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat