Perheenäiti pöyristyi: Cannonball MC muuttaa naapuriin idylliselle maalaispaikkakunnalle – "Aamukahvit meinasivat mennä väärään kurkkuun"

8:49
Vuonna 2016 Cannonball jakoi tuhat joulukinkkua ilmaiseksi Helsingissä. Asia johti laajaan petosrikostutkintaan.

Rikollisjärjestö Cannonball MC:n Hämeenlinnan osasto muuttaa kerhotilansa Hämeenlinnasta naapurikuntaan Hattulaan. Tieto ei ole miellyttänyt kaikkia vajaan kymmenen tuhannen asukkaan pikkukunnassa asuvia.

Cannonball MC:n Hämeenlinnan osasto kertoo asiasta julkisilla Facebook-sivuillaan. Muutto Hämeenlinnan Käikälästä Hattulaan tapahtuu jengin ilmoittamien tietojen mukaan maaliskuun alussa.

Uusi kerhotila on noin kolmen kilometrin päässä Hattulan kunnan keskustaajamasta Parolasta.

Pälkäneentien varressa sijaitsevan suurehkon liiketilarakennuksen edustalla on tilava asfaltoitu parkkipaikka, ja myös moottoritieliittymät ovat lähettyvillä.

Monet seutukunnan asukkaat tuntevat paikan, koska rakennuksessa toimi ennen eläinlääkäriasema Evidensian pieneläinklinikka.

Uudet naapurit eivät ilahduttaneet

Hattulaan vasta hiljattain muuttanut perheenäiti ei ilahtunut kuullessaan uusista naapureista. Hämäläiskunnan maaseutuidylli alkoi karista silmissä, kun hän sai perjantaina tietää jengin asettuvan aivan oman kotinsa lähettyville.

Hänen mukaansa tieto kirvoitti runsaasti keskustelua paikallisessa Facebook-ryhmässä.

– Kiinnostaa, minkä takia he vaihtavat paikkaa, oli syy mikä hyvänsä. Aamukahvit meinasivat mennä väärään kurkkuun, kun luin asiasta. Ajattelin muuttavani maaseudun rauhaan, ja nyt tuleekin tällainen tieto, hän sanoo MTV Uutisille.

– Rakennus on todella näkyvällä paikalla. Siitä tulee kuljettua ohi monia kertoja päivässä, joten tietenkin asia mietityttää.

Perheenäiti kertoo myös joutuneensa kiusalliseen tilanteeseen, kun hänen lapsensa alkoi kysellä, mistä aikuiset keskustelevat. Äiti joutui valitsemaan sanansa tarkkaan, koska hän ei tohtinut kertoa pikkupojalle totuutta moottoripyöräkerhosta.

– Toivon vain, ettei hän ala pelkäämään uutta ympäristöä, koska liikumme siinä lähettyvillä niin paljon. 

"Poliisi hyvin tietoinen"

Hämeen poliisista vahvistetaan MTV Uutisille, että poliisi on "hyvin tietoinen" kerhotilan muutoksista.

– Kerhon toiminnan suhteen poliisilla ei ole tiedossa, että mitään muutoksia tulisi tapahtumaan. Jatkanee ennallaan, seuraamme tilannetta. Kerhon koko lienee parinkymmenen kieppeillä. Lisäksi on porukkaa, joka surffailee kerhon ympärillä ilman varsinaista asemaa, rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisilaitokselta toteaa.

Maakuntalehti Hämeen Sanomat haastatteli Hämeenlinnan osaston MC-jäsentä vuonna 2015 aiemman jengitilamuuton tiimoilta.

Lehtihaastattelussa kerhon edustaja takasi, ettei moottoripyöräkerhon toiminta aiheuttaisi ympäristölle häiriötä Hämeenlinnan Käikälässä. Moottoripyöräkerhon jäsen uskoi kerhon läsnäolon jopa rauhoittavan ympäristöä pikkurikollisuudelta.

Jäsenen mukaan kerhosta muodostetaan julkisuudessa vääränlaista kuvaa rikollisen toiminnan harjoittajana, vaikka kyse on moottoripyöräilystä ja ajanvietosta.

Rivit kasaan taas

Cannonball MC perustettiin Suomessa vuonna 1991. Myös "kuulina" ja "kännäreinä" tunnettu jengi on poliisin luokittelun mukaan järjestäytynyt rikollisryhmä.

Vielä 90-luvulla kerho toimi vain parinkymmenen jäsenen voimin. Vuosien aikana jengiin on kuitenkin liittynyt toista sataa jäsentä. Jaostoja on ympäri Suomen.

Kesällä 2017 Cannonball hajosi, mutta parin vuoden sisään jengi järjesti rivinsä uudelleen, poliisin näkemyksen mukaan edeltäjänsä kaltaiseksi organisaatioksi.

KRP arvioi reilu vuosi sitten, että jengin kokonaisjäsenmäärä on hieman alle 200 jäsentä.

Kuten monien järjestäytyneiden rikollisryhmien, myös Cannonballin toiminnan perustana ovat alkuajoista lähtien olleet kiristys, huumeet ja väkivaltainen velanperintä. 2000-luvulla mukaan tulivat myös myös talousrikokset, jotka ovat johtaneet useisiin oikeusjuttuihin.

Elokuinen ampuminen käräjillä

Viimeksi tällä viikolla Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa alettiin käsitellä elokuista ampumistapausta, jossa cannonballilaiset ottivat vihollisjengin kanssa verisesti yhteen Joensuussa.

Syyttäjän mukaan kyse oli Cannonballin ja The Chosen Ones MC:n välisistä erimielisyyksistä. Jengien välit kiristyivät kokelasjäsenten suusanallisesta erimielisyydestä aseelliseksi reviiririidaksi. Kymmenelle miehelle vaaditaan pitkiä vankeusrangaistuksia.

Järjestön nokkamiehenä toimi aiemmin Janne “Nacci” Tranberg, jota syytetään valtavan Katiska-huumerikosvyyhdin toiseksi päätekijäksi. Tuomiot Katiska-vyyhdistä tulevat loppukeväästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja