Mainos

Perheen surmannut mies usein hauras ihminen

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Anne Kaupin mukaan perhesurman tekevä mies on usein hauras ihminen, joka on altis persoonallisuushäiriölle ja masennukselle.

Kauppi on tehnyt 200 tapausta kattavan tutkimuksen perhesurmista vuosilta 2007–1994.

– Heidän kykynsä kohdata paineita on alentunut, koska heillä voi olla itsellään traumaattisia väkivaltakokemuksia taustalla. Usein taustalla on myös alkoholismia, sanoo kesäkuussa Itä-Suomen yliopistossa aiheesta väittelevä Anne Kauppi.

Kaupin mukaan noin 70 prosentilla perheensä surmanneista isistä diagnosoitiin persoonallisuushäiriö. Persoonallisuushäiriö on suhteellisen pysyvä ajattelu- ja käyttäytymismalli.

Seuraukset menevät myös sukupolvien yli.

– Heille ero- ja yksinjäämisen uhka ja mustasukkaisuus voivat laukaista voimakkaan tunnereaktion, jolloin väkivaltaisuus leimahtaa ja heidän on vaikea kontrolloida itseään, Kauppi sanoo.

Mukana tutkimuksessa oli myös riippuvaisia ja narsistisia persoonallisuuksia. Narsistinen henkilö toimii hyvin itsekeskeisesti, jos hänen persoonallisuuden rakennetta uhataan.

Perhesurmista enemmän kuin puolet on äitien tekemiä.

– Äideillä on enemmän psykoosi- ja masennussairauksia. Taustalla voi olla myös parisuhdeongelmia tai perhevälivallan uhrina olemista. Äidit kokivat lapsen liian heikkoina jäämään elämään, koska he näkivät myös lapsissa sairauden ja kärsimyksen oireita, Kauppi sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.