Perhesurmaselvitys: Tekijän ja uhrien viranomaiskontaktit syynätään

Perhesurman kokeneen perheen arkiset viranomaiskontaktit kaivetaan esiin sisäministeriön selvityksessä perhe- ja lastensurmista.

Selvitykseen kootaan tiedot perheiden mahdollisista kontakteista poliisin ja sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa. Mukana selvityksessä ovat myös neuvolat, päiväkodit ja koulut.

Sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikön Tarja Mankkisen mukaan sisäministeriön selvitykseen on kertynyt aineistoa, vaikka sitä aprikoitiin alussa.

– Ne eivät välttämättä ole avunpyyntöjä, vaan järjestelmistä käy ilmi, että perheet ovat joutuneet joka tapauksessa tekemisiin viranomaisten kanssa, esimerkiksi neuvolassa, Mankkinen sisäministeriöstä kertoo.

Iltapäivälehdet kertoivat tänään, että Laajasalon perhesurmaaja oli pyytänyt sosiaaliviranomaisilta pääsyä päihdehoitoon surmapäivän aamuna, mutta hoitopaikkaa ei löytynyt.

– Juuri tähän selvitys perustuu. Pyysikö joku näistä perheistä tukea ja saako yksittäinen työntekijä tarpeeksi tukea ongelman tunnistaessaan, jotta hän pystyy toimimaan sen mukaan? Sekin on tärkeä tieto, jos ei ole ollut mitään kontakteja, Mankkinen sanoo.

Mankkisen tiedossa ei ole muita avunpyyntöjä, sillä selvityksen tuloksia ei ole vielä saatavilla. Ensimmäinen väliraportti julkaistaan toukokuussa.

Selvitystä pidetään tarpeellisena, sillä viimeisen vuoden sisään Suomessa on tapahtunut seitsemän perhesurmaa.

– Tässä ei ole tarkoitus syyllistää ketään vaan etsiä hälytysmerkkejä. Ajattelen, että yhteiskunnalla on ihan erityisen suuri vastuu näistä puolustuskyvyttömistä pienistä lapsista, sisäministeri Päivi Räsänen totesi eilen Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Asiantuntijoiden mukaan perheen surmaaminen jää usein pimentoon myös lähimmäisiltä.

– Yli puolet on ääneen sanottuja uhkamerkkejä, kertoo perhesurmatapauksia vuosina 1970-1994 tutkinut lastenpsykiatrian erikoislääkäri Anne Kauppi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat