Pelkäätkö julkisten vessojen bakteereja? Näin vältät pöpöt

6:59

Kesä: puistoissa hengailun ja festarien luvattua aikaa. Kesäisiä virvokkeita nauttiessa rakko täyttyy nopeaan. Sitten pitäisikin päästä vessaan – julkiseen sellaiseen.

Katso yllä olevalta videolta, miten kädet tulisi pestä taudit välttääkseen!

Suuren kävijäkunnan ja julkisen vessan yhdistelmä tarkoittaa suurta määrää taudinaiheuttajia, kuten kampylobakeereja, streptokokkeja, E. coli -bakteereja sekä norovirusta, rotavirusta ja hepatiitti A:ta.

Pitäisikö julkisissa vessoissa siis tehdä tarpeensa kyykäten tartunnat välttääkseen?

Taudinaiheuttajat leviävät käsikosketuksessa

Takapuolen asettaminen pytylle aiheuttaa erittäin epätodennäköisesti tartunnan. Suurin osa suolistoperäisistä taudinaiheuttajista nimittäin vaatii käsikosketuksen ihmisen sairastuttaakseen.

Mikrobit sairastuttavat ihmisen käsien kautta esimerkiksi huonon käsihygienian jälkeen syödessä, juodessa tai tupakoidessa. Samaisesta syystä vessassa ei pidä myöskään käyttää älypuhelinta – joka muuten on jopa kymmenen kertaa likaisempi kuin vessanpönttö.

Pakaroiden tai takareisien välityksellä taudinaiheuttajat eivät mitä todennäköisimmin ihmistä sairastuta siksikään, että ihomme on kauttaaltaan meitä suojelevien bakteerien ja hiivalajien peittämä.

Kyykkypissasta jopa haittaa

Itse asiassa pytyn yllä kyykkäämisestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Asennossa naisen rakko ei välttämättä tyhjenny kunnolla. Se voi aiheuttaa lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta tai pahimmillaan johtaa virtsatietulehdukseen.

On myös hyvä muistaa, että Suomen kaltaisissa maissa julkiset vessat on tapana puhdistaa usein. Jos tämäkään ei lohduta, voi mukanaan kantaa desinfiointipyyhkeitä, joilla pyyhkäistä istuinta.

Muista käsihygienian vaaranpaikat

Vessanpöntön sijaan huoli taudinaiheuttajista on oleellisempi muualla hotelli helpotuksessa.

Kun wc vedetään, voivat uloste- ja virtsajäämät lentää jopa kuuden metrin päähän pöntöstä. Ilmiön välttääkseen on ensinnäkin syytä vetää vessa istuinkansi alhaalla.

Toiseksi kädet tulee pestä ja kuivata huolellisesti vessassa käymisen jälkeen. Kuivaamiseen ei kannattaisi käyttää puhallinkuivaajia, sillä ne voivat osaltaan levittää tarttuvia tauteja.

Koska kaikki eivät kuitenkaan näin tee, kannattaa julkisen vessan ovi avata hihansuulla, kyynärpäällä tai paperinpalalla.

Hyvä käsihygienia mielessä pitäen ihmisen siis pitäisi pystyä hoitamaan tarpeensa julkisissa vessoissa ilman tartuntatauteja – tai kyykkyjä.

***

2:16

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja