Lääkäri: Naisten pitäisi istua vessanpöntöllä kunnolla

Urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Pere kertoo, että virtsatietulehdus on yleinen vaiva etenkin varttuneilla naisilla. Lisäksi jotkut naiset kärsivät siitä, että rakko ei tyhjene kunnolla. Pere arvelee, että osasyynä voi olla naisten vessanpönttöinho.

Virtsatietulehdukset yleistyvät iän myötä, kertoo urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Pere.

– Yli 65-vuotiaiden avohoidon infektioista neljännes on virtsatietulehduksia. Miehillä virtsarakko ei ehkä tyhjene kunnolla, jos eturauhanen on suurentunut. Tällöin eturauhasen hoito lääkkeillä tai muilla keinoin voi auttaa, Pere sanoo.

Naisista jopa puolet sairastaa ainakin yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana.

– Naisten infektioiden määrä lisääntyy vaihdevuosien myötä, kun limakalvot ohenevat ja kuivuvat. Tulehduksia voi estää paikallisestrogeeneillä eli emätinpuikoilla, -tableteilla ja -voiteilla. Ne vahvistavat limakalvoja ja tekevät niistä vastustuskykyisempiä.

– Joillakin naisilla on myös sellainen ongelma, että rakko ei tyhjene kunnolla: kun he ovat käyneet vessassa, pitää heti mennä uudestaan. Tämä saattaa johtua siitä, että kovin monet naiset eivät istu vessanpöntön päällä kunnolla vaan jotenkin varovat koskettamasta rengasta. Jännittyneessä asennossa pöntön yläpuolella lihakset saattavat krampata niin, ettei rakko tosiaan tyhjene kokonaan. Tämä voi aiheuttaa virtsatieinfektion. Pitäisi istua kunnolla niin, että lantionpohja rentoutuu.

Pere kehottaa myös poissulkemaan mahdollisuuden, että ongelmien takana olisikin jokin muu sairaus kuin virtsatietulehdus.

– Samantyyppisiä oireita voivat aiheuttaa sukupuolitaudit tai genitaaliherpes. Myös jotkin neurologiset sairaudet vaikuttavat immuunipuolustukseen tai rakon tyhjenemiseen. Niin ikään pitkään huonossa hoitotasapainossa ollut diabetes voi aiheuttaa rakkoon hermotushäiriöitä niin, ettei rakko tyhjene kunnolla.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja