Turkulainen: Ylilääkäri tyrmää vessojen puhallinkuivaajat

Ylilääkäri varoittaa julkisten vessojen puhallinkuivaajien epähygieenisyydestä Turkulaisessa.

Katso yllä olevalta videolta, miten yskitään tartuttamatta muita.

Bakteerien kuorruttamat puhallinkuivaajat voivat lennättää pöpöjä laajalle alueelle ja olla siten osallisina tarttuvien tautien leviämisessä. Näin kertoo ylilääkäri Esa Rintala Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksiköstä Turkulaiselle.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on otettu puhallinkuivaajiin kielteinen kanta. Käsien kuivaamiseen Rintala suosittelee laitteiden sijaan kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä.

Puhallinkuivaajien vaaroista on uutisoitu aiemminkin. Studio55.fi-sivusto kertoi heinäkuussa 2016 tutkimuksesta, jonka perusteella esimerkiksi alhaalta ylöspäin puhaltavat jet air -kuivaajat levittävät ilmaan yli sata kertaa enemmän pöpöjä kuin paperipyyhkeet.

Taudinaiheuttajia saattaa singota jopa muutaman metrin päähän kuivaajasta. Puhaltimista hengitysilmaan ja pinnoille lentäneiden bakteereiden on havaittu lisäävän käsien saastaisuutta.

Vähän aikaa sitten kauhistusta herätti myös yhdysvaltalaisnaisen jakama kuva käsienkuivaimen saastuttamasta petrimaljasta.

THL neuvoo kuivaamaan kädet oikeaoppisen pesun jälkeen käsipyyhepaperilla ja käyttämään käsipyyhepaperia myös hanan sulkemiseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja