Mainos

Kännykkäsi on 10 kertaa likaisempi kuin vessanpönttö – näin pidät luurisi puhtaana

Puhelinta kosketellaan likaisilla käsillä kymmeniä kertoja päivässä, joten ei ihme, että kännykät ovat melkoisia bakteeripesäkkeitä. Tutkimuksen mukaan kännyköissä on peräti kymmenen kertaa enemmän bakteereja kuin vessanpöntöissä, uutisoi Time.

Harva tulee ajatelleeksi, kuinka paljon likaisia kännykät oikeasti ovat. Käsittelemme puhelinta jatkuvasti likaisin käsin, vaikka kännykkä on ihanteellinen alusta bakteerien leviämiselle.

– Ihmisillä on jatkuvasti puhelin mukanaan sellaisissakin tilanteissa, joissa normaalisti pesisimme kädet ennen mihinkään koskemista, Michiganin yliopiston epidemiologian apulaisprofessori Emily Martin sanoo Time-lehdelle.

Suurin osa kännykän bakteereista on peräisin omista käsistämme. Ihmisen iholla elää luontaisesti mikrobeja ja bakteereja, joista ei tarvitse huolestua, mutta likaisten käsien välityksellä puhelimeen voi päätyä myös lukuisia haitallisia bakteereja, kuten streptokokkia ja E. colia. Myös erilaiset virukset voivat levitä puhelimen välityksellä.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lukiolaisten puhelimista löytyi keskimäärin 17 000 bakteeria. Arizonan yliopiston tutkimuksessa puolestaan havaittiin kännyköissä olevan peräti kymmenen kertaa enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä.

Vessa onkin juuri se paikka, missä kännyköitä ei kannattaisi käyttää laisinkaan. Vessan vetäminen levittää bakteereja ympäri huonetta, eikä kännykkäkään ole niiltä suojassa.

– Jos kännykän ottaa mukaan vessaan, se on kuin kävisi vessassa pesemättä käsiään, Martin sanoo.

Jos puhelimensa haluaa pitää puhtaana, se kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Mikrokuituliinalla pyyhkiminen auttaa poistamaan osan basilleista, mutta tehokkaampaa on käyttää puhdistusainetta.

Puhelimen tehopuhdistukseen sopii esimerkiksi liuos, jossa on 60 prosenttia vettä ja 40 prosenttia puhdistusalkoholia. Kun puhelinta pyyhkii puhdistusliuokseen kostutetulla liinalla muutaman kerran kuukaudessa, se auttaa pitämään puhelimen bakteerikantaa kurissa.

Paras keino puhelimen puhtaanapitoon on kuitenkin se, että muistaa pestä käsiään säännöllisesti.

Lähde: Time

***

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.