Yllättävät faktat: Tätä et tiennyt hikoilusta

Miksi hiki haisee? Kuinka paljon ihminen voi hikoilla päivässä? Miksi hikikarpalot kipuavat otsalle stressin myötä? Ota selvää!

Hiki on jokaiselle hyvin tuttu ihmiskehon erite, mutta monet hikeä koskevat faktat ovat hyvin yllättäviä. AVA kokosi yhteen kymmenen kiinnostavinta.

1. Jokaisella ihmisellä on noin 2,6 miljoonaa hikirauhasta.

2. Naisilla hikirauhasia on tavallisesti enemmän kuin miehillä.

3. Hikirauhaset jakautuvat pieniin ja suuriin hikirauhasiin, mutta vain pienet hikirauhaset erittävät varsinaista hikeä. Suuret hikirauhaset sitä vastoin erittävät voimakasta hajua, joka määrittelee ihmisen ominaistuoksun.

4. Hiki on olennainen osa ihmisen elimistön lämmönsäätelymekanismia. Hien tarkoitus on haihtuessaan iholta sitoa lämpöä. Hien kautta elimistöstä poistuu myös kuona-aineita.

5. Hikirauhaset erittävät pääasiassa vettä. Tämän lisäksi hiki sisältää sisältää 0,3–0,4 prosenttia ruokasuolaa, pieniä määriä kaliumkloridia, fosfaatteja, valkuaisaineita, virtsa-aineita, aminohappoja ja maitohappoa.

6. Ihmisen hiki ei tavallisesti ole minkään väristä, mutta eläinten maailmassa asiat ovat toisin: esimerkiksi virtahevon hiki on punaista.

7. Keskimääräinen päivittäinen hieneritys on ihmisillä 0,5–1 litraa. Parhaimmillaan hikeä voi kuitenkin erittyä jopa kaksi litraa päivässä.

8. Hikoilu eri tilanteissa johtuu erilaisista kemiallisista prosesseista. Esimerkiksi urheilun tai jännityksen vuoksi hikoiltaessa erittyvä hiki on koostumukseltaan erilaista. Kaikkein pahimmalle haisee hiki, jota erittyy stressitilanteessa.

9. Hiki itsessään ei haise, vaan haju johtuu siitä, että hiki reagoi ihon pinnalla viihtyvien bakteerien kanssa.

10. Toisten hiki on suolaisempaa kuin toisten. Jos hiki kirvelee silmiin valuessaan erityisen paljon tai jättää hiekkaisen tunteen iholle, voi hiki olla erityisen suolaista.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähde:Huffington Post, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat