Pelicansin kotiottelut vaarassa, Päijät-Häme kieltämässä yleisötapahtumat – "Merkittäviä tulonmenetyksiä"

14:01
MTV Uutiset Liven Liigaviikko vastaa SM-liigan kuumimpiin kysymyksiin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä esittää yleisötapahtumien kieltämistä kahdeksi viikoksi alueen vaikean koronavirustilanteen vuoksi. Alueellinen koronakoordinaatiotyöryhmä päättää kiellosta keskiviikkona. Ensi maanantaina alkavaksi esitetty kielto olisi hankala paikka SM-liiga-seura Pelicansille.

Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen myöntää, että parhaaseen pikkujouluaikaan osuessaan yleisötapahtumien kielto olisi ikävä isku. Ensimmäisenä Päijät-Hämeen suunnitelmista kertoi Etelä-Suomen Sanomat.

Pelicansille on merkitty kahden viikon jaksolle kaksi kotiottelua, joista etenkin lauantaille 12. joulukuuta merkitty HIFK-ottelu olisi todennäköisesti yleisöä kiinnostava tapahtuma.

– Kyllähän ne merkittäviä tulonmenestyksiä ovat. On ollut aika vaikea kausi taloudellisen tasapainon löytämisessä tähänkin asti. Kyllä tuo ylimääräistä taivutusta meille aiheuttaa. Kaikesta lopulta selvitään, mutta täytyy asioita järjestellä taas uudestaan.

Koronavirus on osunut kipeästi Pelicansin talouteen. Seura sai syyskuussa päätökseen vuoden toiset yt-neuvottelunsa, joissa päädyttiin irtisanomaan kolme seuran ja yksi ravintolayhtiön työntekijä. Keväällä Pelicans lomautti pelaajiaan säästöjen hakemiseksi.

Kuten muissakin seuroissa, säästöjä haetaan Lahdessakin kaikesta.

– Kiviä ja kantoja kaivellaan ja sieltä säästöjä haetaan.


Lahdessa viisi prosenttia testatuista positiivisia

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä esitti yleisötapahtumien kahden viikon kieltoa maanantaina. Myös muita toimia käsitellään keskiviikkona koronakoordinaatiotyöryhmän kokouksessa.

Alueen koronavirustilanne on kääntynyt huonoon suuntaan.

Toimialajohtaja Tuomo Nieminen kertoo, että viime viikolla alueella todettiin kaksinkertainen määrä tartuntoja edellisviikkoon nähden.

– Jonkin verran toistasataa, mikä on varsin paljon 210 000 asukkaaseen.

Alueen ilmaantuvuusluku 14 vuorokauden aikana on noussut noin 80:een. Alueella ollaan viruksen kiihtymisvaiheessa ja osa leviämisvaiheen kriteereistäkin täyttyy.

– Jäljitettävyysprosentti tippui merkittävästi. Se oli 60 prosentin luokkaa, mitä pystyttiin jäljittämään, Nieminen kertoo.

– Yksi hyvin huolestuttava oli positiivisten osuus (testatuista). Se alkoi nousta niin, että koko alueella se on neljä prosenttia, Lahdessa vähän yli viisi. Useat leviämisvaiheen kriiteereistä täyttyivät Lahdessa, kiihtymisvaiheen kriteerit koko alueella.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä esittää alueelliselle koronakoordinaatioryhmälle, että kielto tulisi voimaan ensi maanantaina ja kestäisi 14. joulukuuta saakka. Rajoituksista on määrä päättää keskiviikkona. 

On ollut pakko olla vielä ketterämpi

SM-liigassa on aiemmin tällä kaudella jouduttu siirtämään HIFK:n ja Kärppien otteluita koronavirustilanteen vuoksi.

Kärppien joukkueessa todettiin lokakuussa koronatartuntoja. Seuranneen karanteenin vuoksi joukkueen kaksi kotiottelua ja yksi vierasottelu siirtyi.

HIFK puolestaan joutui siirtämään kuluvan viikon kaksi kotiotteluaan, kun pääkaupunkiseudun yleisötilaisuuksien yleisömäärä rajoitettiin viime viikon päätöksellä 20:een kolmen viikon ajaksi.

Pöyhösen mukaan ottelusiirtoihin on valmistauduttu hyvin. Eri skenaarioita on mietitty valmiiksi ja toimintasuunnitelmat ovat selvät.

– Tehdään asioita ennakolta, ettei reagoida, kun tilanne on päällä. On ainakin opittu tässä maailmassa tekemään asioita ketterästi. Aina on oltu ketteriä, mutta nyt on ollut pakko olla vielä ketterämpi ja luoda erilaisia skenaarioita, mitä aina tuleekaan eteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja