Pekka Haavisto: Unkarin osalta Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisessä kyse viikoista

Ulkoministeri Haavisto tapasi Unkarin parlamentin edustajia: Näin he kommentoivat Suomen Nato-hakemuksen hyväksymistä 2:37
Ulkoministeri Haavisto kertoo tapaamisesta Unkarin parlamentin edustajien kanssa

Unkarin parlamentin valtuuskunta vieraili keskiviikkona eduskunnassa ja tapasi muun muassa puhemies Matti Vanhasen (kesk.) sekä eduskuntaryhmien ja eri valiokuntien edustajia.

Unkarin parlamentti käsittelee parhaillaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Asian käsittelyä on siirretty useaan otteeseen viime syksystä lähtien.

Valtuuskunnan tavannut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo unkarilaisten välittäneen saman viestin kuin tiistaina Ruotsissa.

– Vierailussa parlamentin puhemies puhui viikoista ratifioinnin osalta. Me olemme nähneet, että viikot ovat välillä muuttuneet kuukausiksi eli odotetaan sitten, kun asia on tapahtunut. Mutta minusta näyttää nyt siltä kuitenkin, että tässä mennään eteenpäin, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan keskusteluissa kävi selväksi, että Unkarilla ei ole mitään vaatimuksia Suomelle ennen jäsenyyden hyväksymistä.

Mailla on ollut EU-tasolla erimielisyyksiä esimerkiksi Unkarin oikeusvaltiokehityksestä ja demokratian tilasta.

Haaviston mukaan Unkari kuitenkin haluaa käsitellä Suomen Nato-jäsenyyttä erillään EU-politiikasta ja Euroopan komission päätöksistä.

– Varmasti heille on tärkeä päästä Unkarissa kertomaan, että he ovat huolensa Suomessa esittäneet ja me niitä kuuntelimme. Tietysti asioista voidaan aina olla myös eri mieltä.

Ratifiointi Vilnan huippukokoukseen mennessä

Torstaina Suomi osallistuu kolmikantatapaamiseen Ruotsin ja Turkin kanssa Brysselissä keskustelemaan Nato-jäsenyyksistä.

Unkarin lisäksi Turkki on ainoa valtio, joka ei ole hyväksynyt Suomen Nato-jäsenyyttä.

Suomi on edennyt hakemusprosessissa samaa tahtia Ruotsin kanssa, mutta julkisuudessa on ajoittain keskusteltu siitä, pitäisikö Suomen mennä Natoon ilman Ruotsia, jos Ruotsin jäsenyys ei etene.

Kaikesta huolimatta Pekka Haavisto sanoo, että yhtä jalkaa Ruotsin kanssa eteneminen on ollut viisasta.

– Entistä enemmän on korostunut Suomen ja Ruotsin yhteistyö nyt Naton ulkopuolella, mutta sitten myös Naton jäsenenä. Tarvitsemme puolustukseemme myös Ruotsia.

Haavisto uskoo, että molempien maiden jäsenyydet hyväksytään ennen heinäkuussa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa järjestettävää Nato-huippukokousta.

– Turvallista on varmaan sanoa, että kesän Vilnan huippukokoukseen mennessä Suomi ja Ruotsi on ratifioitu sekä Unkarissa että Turkissa. Jos näin ei ole, silloin voidaan kysyä, toimiiko Natossa avoimien ovien politiikka ollenkaan.

Lue myös:

    Uusimmat