MTV Budapestissa: Suomen Nato-jäsenyydestä äänestys illalla eikä Turkinkaan kanssa tarvitse odottaa kuin päiviä – "Olisi melkoinen diplomaattinen skandaali, jos..."

MTV Uutiset Budapestissa: Unkarin parlamentin on määrä äänestää illalla Suomen Nato-jäsenyydestä 5:48
MTV Uutiset Budapestissa: Unkarin parlamentin on määrä äänestää illalla Suomen Nato-jäsenyydestä

Unkarista odotetaan tänään hyviä uutisia Suomen Nato-jäsenyyden kannalta. Aikaisemmin Unkarin parlamentin valtuuskunta vieraili sekä Suomessa ja Ruotsissa puhdistamassa ilmaa maiden välisissä suhteissa.

Unkarin parlamentin odotetaan äänestävän asiasta ehkä puoli kahdeksan ja kahdeksan välillä illalla (Suomen aikaa), raportoi MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola .

– Aikataulu on sen vuoksi avoin, koska parlamentti keskustelee myös budjetista ja tämä keskustelu on toki unkarilaisille tärkeä ja ehkä tärkeämpi kuin Suomen jäsenyyden ratifiointi.

Piuholan mukaan parlamentissa keskustelua seuraa Suomen suurlähettiläs Pertti Anttinen avustajineen.

Unkarin ulkoministeri on aiemmin kertonut ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.) soittavansa tälle heti, kun ratifiointi on tehty.

Ruotsin tilanne avoin

Piuholan mukaan Unkarissa vallitsee laaja myönteinen suhtautuminen Suomen Nato-jäsenyyteen. Sen sijaan Ruotsi ei ole toistaiseksi saanut selitystä, miksi Unkari on päättänyt erottaa Suomen ja Ruotsin hakemukset toisistaan.

Aikaisemmin Unkarin parlamentin valtuuskunta vieraili sekä Suomessa ja Ruotsissa. Ratifioinnin käsittelyn alettua Unkarin parlamentissa kuultiin myös soraääniä.

Jotkin kansanedustajat olivat käärmeissään siitä, että Ruotsi ja Suomi olivat pitäneet esillä huolta Unkarin demokratia- ja oikeusvaltiokehityksestä. Valtuuskunta lähetettiin matkaan selvittämään tätä asiaa.

Onko Suomen jäsenyys nyt selvä tämän päivän jälkeen?

– Olisi melkoinen diplomaattinen skandaali, jos ratifiointi jollain tapaa siirtyisi. En usko, että se enää siirtyy.

– Ongelma on enemmänkin se, että Unkari teki ratkaisun, että se erotti Ruotsin ja Suomen hakemusten yhtäaikaisen etenemisen, Piuhola sanoo.

Piuholan mukaan eräs Unkarin parlamentin jäsen ja samalla pääministeri Viktor Orbánin poliittinen avustaja oli kirjottanut Twitterissä, että osa kansanedustajista on huolissaan siitä, miten Ruotsissa keskustellaan Unkarin demokratian tilasta, varsinkin virkamiesten taholta.

Turkin parlamentin aikataulusta ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Heikki Piuholan mukaan Turkissa ratifointi voidaan suorittaa mahdollisesti tiistaina tai keskiviikkona. Aiemmin pidettiin mahdollisena, että Turkki olisi hoitanut ratifioinnin mahdollisesti jo tänään.

Lue myös:

    Uusimmat