Miksi Unkarissa nostettiin esiin juuri Suomen epäonnistuminen saamelaislaissa? – "Haluaa tällä ilmaista suuttumustaan"

Miksi unkarilaisvaltuuskunta halusi tulla Suomeen? 10:05
Miksi unkarilaisvaltuuskunta halusi tulla Suomeen?

Unkarin parlamentaarinen valtuuskunta on parhaillaan vierailulla Suomessa.

Unkarin valtuuskunta on vieraillut tänään muun muassa eduskunnassa ja tavannut puhemies Matti Vanhasen (kesk.) sekä eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia.

Vierailun syyksi on kerrottu muun muassa tunnustelut. Unkarin parlamentti käsittelee parhaillaan Suomen Nato-jäsenyyttä, ja valtapuolue Fidesz on sanonut kaipaavansa lisätietoja Suomen Nato-jäsenyydestä ennen sen ratifiointia.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu näkee, että vierailun taustalla on muun muassa maan kirveltävät suhteet Euroopan unioniin.

– Unkari haluaa tällä ensinnäkin ilmaista suuttumustaan siitä, että Suomi ja Ruotsikin ei isoina EU-maina arvostelevat sitä näistä epädemokraattisista asioista.

Unkarin oikeusvaltiotilanne on jo pitkään herättänyt huolta. Unkarilta on jäänyt saamatta EU:lta miljardeja euroja huonon oikeusvaltiotilanteen vuoksi. 

Unkarin parlamentissa jotkut parlamentaarikot ovat sanoneet, että Suomi ja Ruotsi loukkaavat Unkaria näillä oikeusvaltiovaatimuksilla, Hopsu sanoo.

– Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto sanonut suoraan, ettei kannata odottaa nopeaa hyväksyntää, kun nämä arvostelunne ovat silkkaa valhetta.

Unkarilaisilta ei ole jäänyt huomaamatta myöskään saamelaiskäräjälakiuudistuksen epäonnistuminen Suomessa. Unkarilaistoimittaja kysyi Matti Vanhaselta tiukkoja kysymyksiä muun muassa siihen liittyen.

Katso jutun alusta Janne Hopsun arvio siitä, miksi toimittaja kysyi juuri saamelaislaista.

Lue myös:

    Uusimmat