Näytetäänkö Suomellekin vihreää Nato-valoa? Unkarin parlamentin valtuuskunta tänään Suomessa

Unkarin delegaatio Ruotsin-vierailulla: Tuemme Ruotsin Nato-jäsenyyttä 5:54
Katso myös: Näin kirjeenvaihtaja Kari Lumikero kommentoi Unkarin valtuuskunnan eilistä vierailua Ruotsissa.

Valtuuskuntaa johtava parlamentin varapuhemies sanoi Ruotsin-vierailullaan Unkarin tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä, mutta syytti maan poliitikkojen levittävän valheita Unkarista.

Unkarin parlamentin valtuuskunta vierailee tänään eduskunnassa. Valtuuskuntaa johtaa Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende. Valtuuskuntaan kuuluvat myös kansalliskokouksen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Nemeth sekä Euroopan parlamentin jäsenet Enikö Györi ja Ernö Schaller-Baross.

Valtuuskunta tapaa eduskunnassa muun muassa puhemies Matti Vanhasen (kesk.) ja eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia. Valtuuskunnalla on erillinen tapaaminen suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr.) kanssa.

Unkarin parlamentti käsittelee parhaillaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Asian käsittelyä on siirretty useaan otteeseen viime syksystä lähtien.

Eilen valtuuskunta vieraili Ruotsissa. Valtuuskuntaa johtava Hende sanoi Unkarin hallituksen, presidentin, pääministerin ja valtaosan parlamentaarikoista tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä, mutta maiden kahdenvälisiä suhteita on hänen mukaansa parannettava. Hän myös syytti ruotsalaisten poliitikkojen levittävän valheita Unkarista.

– Olisi toivottavaa, etteivät ruotsalaiset poliitikot, hallituksen edustajat ja EU-parlamentin jäsenet anna ymmärtää tai vihjaa, täysin epätosiin asioihin perustuen, että yksittäisessä maassa on puutetta oikeusvaltioperiaatteesta, Hende sanoi uutistoimisto TT:lle.

Ruotsin ulkoministeri: Tavoite ratifioinnille maaliskuun lopussa

Matti Vanhanen sanoi viime viikolla STT:lle olevansa varautunut kertomaan Unkarin valtuuskunnalle muun muassa Suomen puolustuksesta.

– Itse olen varautunut keskiviikkoaamuna kertomaan heille tästä omasta hakemuksestamme ja miten me olemme turvallisuutemme kokeneet, miten olemme puolustuksemme järjestäneet. Kyllä heillä pitäisi olla perustiedot olemassa, mutta käydään vielä kertaalleen läpi, Vanhanen sanoi.

Unkari ja Turkki ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole hyväksyneet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Unkarin parlamentin on odotettu tekevän päätös Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta myöhemmin tässä kuussa. Hende sanoi TT:lle eilen, että keskustelu on parlamentissa täydessä vauhdissa ja voi olla ohi muutaman viikon sisällä, jos kaikki menee hyvin.

Valtuuskunnan tavannut Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström sanoi eilen, että tapaamisen perusteella aiemmin päätetty aikataulu pitää.

– Päivämäärä, josta puhuttiin, on maaliskuun lopussa, ja siihen pyrimme, Billström sanoi TT:n mukaan.

Kolmikantaneuvottelut Turkin, Suomen ja Ruotsin välillä ovat puolestaan jatkumassa torstaina Brysselissä.

Lue myös:

    Uusimmat