Unkarin delegaatio Ruotsin-vierailulla: Tuemme Ruotsin Nato-jäsenyyttä – lupaa Kari Lumikeron mukaan hyvää Suomelle

Unkarin delegaatio Ruotsin-vierailulla: Tuemme Ruotsin Nato-jäsenyyttä 5:54
Näin konkarikirjeenvaihtaja Kari Lumikero kommentoi Unkarin delegaation vierailua Ruotsiin.

Unkarin hallitus, presidentti, pääministeri ja valtaosa parlamentaarikoista tukevat kaikki selvästi Ruotsin Nato-jäsenyyttä, Unkarin Ruotsissa vieraileva valtuuskunta sanoo.

Visiittiä kommentoi valtuuskuntaa johtava Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende. Ryhmä kertoo olleensa tyytyväinen tapaamiseensa Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlénin kanssa.

Nórlen kommentoi vierailua lyhykäisesti tiedotteessa. Hän kuvaili kohtaamisen olleen rakentava.

Valtuuskunta jatkaa Ruotsista matkaa Suomeen, jossa se tapaa huomenna keskiviikkona muun muassa eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.).

Mikä on B-suunnitelma, jos Turkin ja Unkarin viivytys jatkuu? 4:21
Mikä on B-suunnitelma, jos Turkin ja Unkarin viivytys jatkuu, Asian Ytimessä kysyi.

Lumikero: Tapaamisen henki lupailee hyvää Suomelle

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Kari Lumikero on sitä mieltä, että eräässä mielessä tapaamisen hyvä henki ja ilmaistu tuki on ollut yllätys.

Budapestin suunnasta on tullut Suomeen ja Ruotsiin aiemmin kovin tulikivenkatkuisia viestejä Suomea ja Ruotsia kohtaan. Syynä ovat maiden kritiikki Unkarin demokratiavajeesta ja sen negatiivisesta kehityksestä.

Myönteinen päätös Nato-jäsenyydestä voisi Lumikeron mukaan tulla Ruotsille jo muutaman viikon päästä.

Hän ennakoi, että Ruotsin tapaamisen tunnelma ennakoi sitä, että valtuuskunnan tapaaminen Suomen kanssa käytäneen vastaavassa myönteisessä ja rakentavassa hengessä.

Unkari on Turkin lisäksi ainoa Nato-maa, joka ei ole vielä hyväksynyt Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Asian käsittelyä on Unkarissa siirretty useaan otteeseen viime syksystä lähtien. Toisin kuin Turkki, Unkari ei ole esittänyt erityisiä vaatimuksiaan Suomelle ja Ruotsille ratifiointinsa vastineeksi.

Mitkä voivat olla Suomen kompastuskiviä Unkarin Nato-keskustelussa? MTV:n kirjeenvaihtajan raportti 2:35
Mitkä voivat olla Suomen kompastuskiviä Unkarin Nato-keskustelussa? MTV:n kirjeenvaihtajan raportti.

Hende: Ruotsalaiset levittävät valheita Unkarista

Tuen osoituksista huolimatta Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende syyttää Ruotsin levittäneen valheita Unkarista. Henden mukaan Ruotsin ja Unkarin kahdenvälisiä suhteita on parannettava.

– Olisi toivottavaa, etteivät ruotsalaiset poliitikot, hallituksen edustajat ja EU-parlamentin jäsenet anna ymmärtää tai vihjaa, täysin epätosiin asioihin perustuen, että yksittäisessä maassa on puutetta oikeusvaltioperiaatteesta, Hende sanoi.

Uutistoimisto TT kysyitänään Hendeltä, eikö Unkarissa ole hänen mukaansa ongelmia oikeusvaltioperiaatteen, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ja median vapauden kanssa.

– En näe tuollaisia ongelmia, mutta kaikesta voidaan toki keskustella. Mutta valheita ei pitäisi levittää, Hende sanoi.

Hendeltä kysyttiin vielä suoraan, levittävätkö ruotsalaiset poliitikot valheita Unkarista.

– Kyllä, uskon niin, hän vastasi.

Keskustelu voi olla ohi "muutaman viikon sisällä"

Valtuuskunnan seuraava etappi on Suomi, jossa se tapaa huomisaamuna Matti Vanhasen lisäksi eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia.

Unkari on Turkin lisäksi ainoa Nato-maa, joka ei ole vielä hyväksynyt Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä. Asian käsittelyä on Unkarissa siirretty useaan otteeseen viime syksystä lähtien. Toisin kuin Turkki, Unkari ei ole esittänyt erityisiä vaatimuksia Suomelle ja Ruotsille ratifiointinsa vastineeksi.

Unkarin parlamentin on odotettu tekevän päätös Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta myöhemmin tässä kuussa. Hende kertoi tänään TT:lle, että keskustelu on täydessä vauhdissa parlamentissa ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä tukevat kaikki puolueet yhtä lukuun ottamatta.

– Jos kaikki menee hyvin, tällainen keskustelu on ohi muutaman viikon sisällä, hän lisäsi.

Nato-prosessi on tällä viikolla virkoamassa myös Turkin kanssa. Kolmikantaneuvottelut Turkin, Suomen ja Ruotsin välillä ovat jatkumassa torstaina Brysselissä.

Lue myös:

    Uusimmat