Pätkätyö ei vielä vähene lain voimalla

Palkansaajapuoli on vaatinut pätkätöiden tehokkaampaa valvontaa. Sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK että kunta- ja valtiotyönantajat ovat vastustaneet tiukasti sekä pätkätyön valvontaa että varsinkin perusteettomien pätkätöiden käytöstä seuraavia sanktioita.

Pätkätöiden käyttöön ei ole lähiaikoina luvassa merkittäviä muutoksia. Määräaikaisia työsuhteita pohtiva työryhmä on päätymässä ratkaisuun, jossa ei esitetä kiristyksiä nykyiseen lainsäädäntöön.

Työnantajajärjestöjen vastustus palkansaajapuolen vaatimuksiin on pysynyt siinä määrin tiukkana, että työryhmän odotetaan tyytyvän muistioon, jossa kartoitetaan nykytilannetta ja epäkohtia. Kolmikantaisen työryhmän määräaika päättyy vuoden vaihteessa, mutta se jatkanee työtään tammikuun loppupuolelle. Seuraava kokous on huomenna.

Yhteisen näkemyksen löytämistä eivät ole helpottaneet poliittiset paineet. Lähes kaikki puolueet ovat ottaneet pätkätyöt vaaliteemakseen, ja asiasta väiteltiin kiivaasti hiljattain myös eduskunnan välikysymyskeskustelussa. Määräaikaisten työsuhteiden käyttöä on selvitetty viime vuosina useaan otteeseen. Nyt selvitystyö perustuu pitkälti työministeriön asettaman selvitysmiehen, entisen SAK:n päälakimiehen Kirsti Palanko-Laakan vuosi sitten tekemään esitykseen, jonka työnantajat niin ikään tyrmäsivät.

Vain puolen vuoden ajan koolla olleen työryhmän ei odoteta saavan aikaan kiristyksiä nykyisiin lakeihin, mutta tiedon lisääminen nykyisestä tilanteesta helpottaa myöhemmin tapahtuvaa lainsäädäntöä. Asiat päätyvät joka tapauksessa ensi syksyn tuloneuvotteluihin.

Kiistojen ratkaiseminen on duunareille vaikeaa

Palkansaajapuoli on vaatinut tehokkaampaa valvontaa pätkätöiden käyttöön. Tarkennuksia kaivataan siihen, milloin työvoiman tarve on niin pysyvää, ettei sitä voida vuodesta toiseen teetättää ketjuttamalla lyhyitä työsuhteita.

Sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK että kunta- ja valtiotyönantajat ovat vastustaneet tiukasti sekä pätkätyön valvontaa, että varsinkin perusteettomien pätkätöiden käytöstä seuraavia sanktioita. Niitä ei ole luvassa, mutta esillä on ollut muun muassa työsuojelupiirien roolin vahvistaminen.

Ay-liike on toivonut myös kevyempää tapaa ratkaista kiistoja. Asiat joudutaan ratkaisemaan oikeudessa, jonne työnantajaansa arasti suhtautuvat pätkätyöläiset eivät useinkaan ole halukkaita asiaa viemään. Kiistojen ratkaisemiseksi on haluttu muita keinoja kuin niiden vieminen käräjille. Se on kuitenkin liian hankala oikeuskäytäntöä koskeva asia, jotta siihen nyt voitaisiin esittää muutoksia.

Pätkätyöt korvataan vuokratyövoimalla

Ay-liikkeen erityisenä huolenaiheena on vuokratyövoima. Se liittyy määräaikaisiin työsuhteisiin tiivisti, koska vuokratyöläisiä käytetään yhä enemmän korvaamaan määräaikaisissa työsuhteissa olevia.

Vaikka määräaikaisten käyttö joillakin aloilla vähenee, työ valuu vuokratyön puolelle. Vuokratyöllä voidaan kiertää sekä irtisanomissuojaa että muita määräaikaiselle työlle asetettuja ehtoja. Työnantajat eivät halua asiasta ainakaan sitovia kirjauksia työryhmän esityksiin.

Työnantajat pitävät määräaikaisuuksia tarpeellisina suhdanne- ja ruuhkahuippujen tasoittamiseksi sekä helpottamaan vaikeasti työllistettävien ja nuorten pääsyä työmarkkinoille. Vaikka pohdinnan aiheena ovat työsuhteet eivätkä virkasuhteet, vastustus on ollut kovaa etenkin julkisen sektorin työnantajien puolella. Siellä määräaikaisten työntekijöiden käyttö on runsasta, ja enimmäkseen yksityissektoria koskevien säädösten pelätään leviävän kuntiin ja valtioon. Niissäkin on paljon työsuhteisia.

Työryhmän tehtävä on varovaisesti rajattu. Sen tehtävänä on tarkastella, "onko esillä olleiden ehdotusten pohjalta tai kokonaan niistä riippumatta mahdollista valmistella toimenpiteitä, joilla voidaan vähentää määräaikaiseen työhön mahdollisesti liittyviä ongelmia rajoittamatta kuitenkaan määräaikaisen työn oikeutettua käyttöä".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat