Pätkäpaasto voi toimia, mutta ei siitä syystä kuin ehkä uskot – tutkimus löysi aivan yhtä tehokkaan painonhallintakeinon

Hittidieettejä markkinoidaan ympäristöystävällisyydellä –  mistä erottaa humpuukin? 9:53
KATSO MYÖS: Pauliina on elänyt jo viitisen vuotta ketogeenisellä dieetillä ja pätkäpaastolla, miten se sujuu ja millaisia vaikutukset ovat olleet? Entä mistä erottaa humpuukidieetin?

Pätkäpaaston tehoihin pääsee perinteisellä kaloreiden laskemisella.

Moni pätkäpaaston nimeen vannova kertoo metodin toimivan. Tutkimuksen mukaan "pätkällä" ei kuitenkaan ole niinkään paljon tekemistä karisevien kilojen kanssa, vaan tärkeämpää on paasto. Ajan rajaamisen sijaan teho näyttäisi perustuvan ruokamäärän rajaamiseen, kertoo Ars Technica.

Pätkäpaastossa kaikki päivän ravinto syödään tiettynä aikana, esimerkiksi vain kymmenen tunnin aikana. Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pätkäpaaston tehoihin pääsee perinteisellä kaloreiden laskemisella.

Kumpikin ryhmä pudotti saman määrän painoa

Tutkimuksessa oli mukana 41 ihmistä, joista 21 oli pätkäpaastolla 12 viikon ajan. 20 söi ilman aikarajoja. 

Pätkäpaastoryhmä söi vain kymmenen tunnin ajan välillä 8–16. Suurin osa päivän ruoista oli nautittu ennen kello yhtä iltapäivällä. Tavanomaisessa ryhmässä syötiin aamukahdeksan ja keskiyön välillä, ja 55 prosenttia kaloreista kulutettiin kello 17 jälkeen. Kolme ateriaa viikossa syötiin tutkimuslaitoksella.

Kaikki koehenkilöt söivät tarkasti kontrolloituja aterioita, joiden ravintoarvot olivat identtiset. Myös annosten kalorimäärä oli laskettu tarkkaan ja ruoat piti syödä annettuina aikoina. Koehenkilöt käyttivät aktiivisuusmittareita, mutta he eivät saaneet tutkimuksen aikana muuttaa liikuntatottumuksiaan.

Koeryhmästä 96 prosenttia kykeni seuraamaan annettua aikataulua 30 minuutin tarkkuudella. Pätkäpaastoryhmästä 93 prosenttia söi vain annettujen ohjeiden mukaan; toisessa ryhmässä luku oli 95 prosenttia.

Kumpikin ryhmä kuitenkin pudotti 12 viikossa saman määrän painoa. Ryhmät laihtuivat keskimäärin 2,4 kiloa, eikä pätkäpaasto tuonut lisäetuja. Vyötärönympäryksissä, verenpaineessa tai veren rasvatasoissa ei myöskään ilmennyt eroja ryhmien välillä.

– Tulos antaa viitteitä siitä, että kun ryhmät syövät saman verran ruokaa ja kalorit pysyvät samoina, pätkäpaastoaminen ei lisää painonpudotusta, tutkimusta tehnyt Nisa Marisa Maruthur tiimeineen kuvaili.

Suurin osa koehenkilöistä oli tummaihoisia, liikalihavia naisia, joilla oli esidiabetes. Tämä vaikuttanee tutkimuksen tuloksiin, ja aihetta olisikin syytä selvitellä lisää. Tiedossa ei esimerkiksi ole, vaikuttaisiko kahdeksan tunnin aikaikkunassa syöminen tuloksiin.

Katso myös: Laihdutuskierre varmistaa, että kilot palaavat aina takaisin. Miten painonpudotuksessa onnistuneet sen tekevät? 

Tutkimus: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista 10:40
Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista.

Lähteet: Ars Technica, UPI

Lue myös:

    Uusimmat