Paskiaisia, äpäriä, ydinsotaa ja kuolemantuomio takaisin – MTV kokosi yhteen venäläispoliitikkojen räikeimmät lausunnot

Uhkaukset kolmannesta maailmansodasta, ukrainalaisten joukkotuhosta ja kuolemantuomion palauttamisesta Venäjälle ovat sodan syttymisen jälkeen tulleet valitettavan tutuiksi. MTV Uutiset kokosi yhteen venäläispoliitikoiden räikeimmät lausunnot.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa. Sen jälkeen alkoivat venäläispoliitikoiden aggressiiviset lausunnot ja suoranaiset uhkaukset, jotka ovat muuttuneet yhä radikaalimmiksi sodan edetessä. 

Viimeksi eilen MTV Uutiset kertoi Venäjän entisen presidentin Dmitri Medvedevin uhkailleen kolmannen maailmansodan syttymisellä. 

– Jos Naton jäsenmaa tekee näin, se on konflikti koko Pohjois-Atlantin liiton (Naton) kanssa. Kolmas maailmansota. Täydellinen katastrofi, Medvedev sanoi.

Aiemmin varsin maltillisena poliitikkona tunnetun Medvedevin ulostulot alkoivat jo sodan ensimmäisinä päivinä. Medvedev totesi sosiaalisessa mediassa 26. helmikuuta, etteivät lännen Venäjää vastaan asettamat pakotteet muuta mitään.

"Sotilasoperaatio Donbasin pelastamiseksi", kuten Venäjä itse kutsuu hyökkäystään Ukrainaan, toteutetaan Medvedevin mukaan täysimääräisesti, kunnes kaikki Vladimir Putinin tavoitteet on saavutettu. 

– Kyllä, eikä diplomaattisia suhteita periaatteessa tarvita lainkaan. On aika sulkea suurlähetystöt. Ja jatkaa yhteydenpitoa katsellen toisiamme asetähtäimen läpi, Medvedev jatkoi kirjoitustaan.

Hän myös väläytti, että nyt kun Venäjä kerran voi katkaista suhteet länteen, se voi myös tehdä ihan mitä haluaa, kuten palauttaa kuolemantuomion vaarallisille rikollisille takaisin voimaan.

Kesäkuun aikana Venäjän entinen presidentti sanoi vihaavansa "paskiaisia ja äpäriä", jotka "haluavat Venäjän kuolevan" viitaten todennäköisesti ukrainalaisiin ja länsimaihin. Lisäksi hän kyseenalaisti koko Ukrainan olemassaolon parin vuoden päästä.

– Kunhan kysyn. Kuka sanoi, että Ukraina edes on maailmankartalla kahden vuoden päästä?, Medvedev kirjoitti Telegram-sovelluksessa.

Pietari Suuren valtaukset

Medvedevin ohella myös itse Venäjän presidentti Putin on lausunut varsin kärkkäitä mielipiteitä vertaamalla itseään muun muassa Pietari Suureen.

Aiemmin kesäkuussa Putin sanoi, että hän näkee Ukrainan valtauksen ensimmäisenä askeleena. Kesäkuun 9. päivänä Venäjällä juhlistettiin Venäjän ensimmäisen keisarin Pietari Suuren 350-vuotisjuhlaa.

Puheessaan Putin muistutti venäläisiä siitä, kuinka Pietari Suuri valloitti aikoinaan silloisen Ruotsin ja Viron alueet. Ruotsiin kuului tuolloin myös Suomi.

– Tulee vaikutelma, että taistellessaan Ruotsia vastaan hän (Pietari Suuri) sieppasi jotain. Hän ei ottanut mitään, hän otti sen takaisin, presidentti sanoi.

Pian Ukrainan hyökkäyksen alettua Putin myös uhkaili ydinaseilla. Venäjän valtionmedia on myös maalannut Ukrainan sodasta Venäjän ja lännen välistä kohtalokasta konfliktia, joka voi uhata koko Venäjää. 

Lavrovin kootut lipsahdukset

Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on aiemmin sanonut, että kolmannen maailmansodan ja ydinsodan uhka on todellinen. Venäjän lkoministerinä 18 vuotta toiminut Lavrov oli kuitenkin tunnettu kiroiluistaan ja jäätävistä lausunnoistaan jo ennen sotaa.

Tässä muutama esimerkki hänen möläytyksistään:

– Tottumus siihen, ettei venäläisiä hyväksytä ominaan on ollut valloillaan Länsi-Euroopassa jo vuosisatoja, sanoi Lavrov 4. heinäkuuta 2014.

– Jos ei olisi Krimiä, länsi olisi keksinyt jotain muuta. Määränpäänä on Venäjän tasapainon horjuttaminen. Tämä tehtävä on muodostettu jo kauan sitten. (Tassin haastattelu 11. syyskuuta 2014).

– Mutta nyt on sellainen tilanne maailmalla, että jos he (länsimaat) laskevat rautaesiripun, saattavat itse jättää vahingossa jotakin puristuksiin. (Radio Rossiin haastattelu 19. syyskuuta 2015)

Katso video: Putin riisui vihdoin naamionsa ja puhui alueiden valtaamisesta takaisin.

Katso video: Putin riisui vihdoin naamionsa ja puhui alueiden valtaamisesta takaisin 1:13


Lue myös:

    Uusimmat