Venäjä on pelotellut kolmannella maailmansodalla ja ydinsodalla – Mika Aaltola: "Ydinaseen käyttö vain alleviivaisi Venäjän heikkoutta"

Ukrainan yhteydessä puhutaan jo ydinaseista ja maailmansodasta – mitä tästä pitäisi ajatella? 10:48
Katso Mika Aaltosen haastattelu Uutisaamussa yltä. Aaltola kommentoi myös maailmalla käytyjä puheita Suomen Nato-jäsenyydestä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti maanantaina uutistoimisto Interfaxin haastattelussa, että kolmannen maailmansodan uhka on todellinen. Venäjä on myös useasti muistuttanut ydinasekapasiteetistaan. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan uhittelut ja muistuttelut liittyvät Venäjän tarpeeseen näyttää Lännelle olevansa yhä vahva. 

Uutisaamussa vierailleen Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Venäjän on suuren haasteen kourissa nyt, kun sota Ukrainassa ei ole sujunut odotusarvojen mukaan. Tämän takia Venäjän on pyrittävä suurilla puheillaan esimerkiksi ydinaseista pitämään yllä ajatusta siitä, että se on yhä "lännen todellinen haastaja".

– Väläytetään sitä, että Venäjän voimat eivät ole siinä konventionaalisessa sodassa Ukrainassa, vaan sillä on tällainen strateginen arsenaali, Venäjän mittava ydinasekapasiteetti. Sitä väläytellään, mutta ei se tarkoita sitä, että kolmas maailmansota olisi alkamassa tai ydinasetta ajateltaisiin käytettävän.

Ydinaseen käyttö Ukrainassa vain alleviivaisi Venäjän heikkoutta, sanoo Aaltola. 

– Sen käyttökelpoisuus tässä tilanteessa on huono. Toisaalta sillä olisi hyvin rajut seuraukset. Jos joku käyttää ydinasetta, siihen kohdistuu vastaiskuja. Ydinsota on siinä mielessä järjetön asia.

"Tietenkin tilanne saattaa kehittyä tähän vuosien varrella"


Ulkoministeri Sergei Lavrovin väläyttämä kolmannen maailmansodan uhka ei Aaltolan mukaan tällä hetkellä ole näköpiirissä. 

– Jos kolmannella maailmansodalla viitataan tässä siihen, että sota eskaloituu ja leviää, niin tällä hetkellä niin ei ole käymässä. Venäjä on käyttänyt perinteisestä aseistuksestaan Ukrainassa, ja siitä on tuhottu viidennes tai neljännes siitä kapasiteetista. Venäjä näyttää siinä suhteessa heikolta. Sodan laajentumisilmiö ei ole todennäköistä.

Maailmansota voi Aaltolan mukaan viitata myös sarjaan peräkkäisiä tai yhtäaikaisia sotia. Tämäkään ei ole tällä hetkellä näköpiriissä, mutta silmät on pidettävä auki.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Tietenkin tilanne saattaa kehittyä tähän vuosien varrella, jos haaste on pitkäaikainen, raju ja laaja. Mutta katsotaan, miten käy.


Lue myös:

    Uusimmat