Pasilan poliisiasemalla kymmenien metrien passijono heti aamulla – komisario antaa tärkeän neuvon

Tarvitseeko sinun uusia passi? Tältä jonot näyttävät tällä hetkellä Pasilan poliisiasemalla 5:48
Tarvitseeko sinun uusia passi? Tältä jonot näyttivät perjantaiaamuna Pasilan poliisiasemalla

Poliisin mukaan asemilla on varauduttava pahimmassa tilanteessa jopa tuntien jonotukseen. Passien ja henkilökorttien hakemuskäsittely, myöntäminen, asiakirjojen tuotanto ja toimitus toimivat kuitenkin normaalissa aikataulussa.

Passien ja henkilökorttien hakeminen on ruuhkautunut viime päivinä monin paikoin Suomessa.

Poliisin mukaan koronapandemian aikana vanheni suuri määrä asiakirjoja, joiden uusiminen vaatii normaalia useammalta käyntiä poliisiasemalla tunnistamista varten. Käynti poliisiasemalla on välttämätön muun muassa silloin, jos sormenjälki passi- tai henkilökorttihakemusta varten on vanhentunut.

Poliisin mukaan asemilla voi joutua varautumaan jopa tuntien jonotukseen. Helsingin poliisiasemalta kerrottiin viime viikon perjantaina, että sisään tulijoita jouduttiin säännöstelemään, koska päivittäinen asiakasmäärä oli ennennäkemätön.

Ihmiset muodostivat kymmenien metrien pituisen jonon Pasilan asemalle myös tänä perjantaina. Komisario Satu Mäkisen mukaan aamuiset jonot ovat päivittäisiä. 

– Joka aamu on ollut, mutta tänään ehkä vähän vähemmän, kuin aikaisemmin, Mäkinen kommentoi.

Mäkisen mukaan jonot ovat usein pisimmät aamuisin ja aamupäivisin.

– Useasti iltapäivällä selviää jo tunnissa ja loppuiltapäivästä ei ole ruuhkaa ollenkaan, Mäkinen toteaa.

Poliisi toivoo kärsivällisyyttä

Poliisin mukaan ruuhkia selittää koronapandemia, jonka aikana vanhentuneiden passien ja henkilökorttien uusiminen on lykkääntynyt monelta tulevaisuuteen. Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saattanut lisätä matkustusasiakirjojen hakemista normaalia kevättä enemmän. Tilanteen todellisia vaikutuksia on kuitenkin vaikea arvioida.

Poliisin mukaan ruuhkat koskevat erityisesti poliisin käyntiasiointia. Passien ja henkilökorttien hakemuskäsittely, myöntäminen, asiakirjojen tuotanto ja toimitus toimivat normaalissa aikataulussa.

Käytiä poliisiasemalle voi Mäkisen mukaan sujuvoittaa sähköisellä hakemuksella, jonka voi täyttää verkossa etukäteen.

– Poliisin sivuilta kannattaa seurata löytyykö vapaita aikoja. Ainakin Helsingissä pyritään avaamaan aikoja joka päivälle. Vaihtoehtona on sitten myös tämä jonottaminen, joka ei tietysti kauhean kivaa ole.

Mäkisellä on myös neuvo heille, joilla ei ole varsinaista kiirettä passin tai henkilökortin uusimisen kanssa.

– Nyt tarvitaan kärsivällisyyttä. Jos ei ole aivan pakko passia juuri nyt uusia niin kannattaa odottaa hetken aikaa. 

Jonoon hyvissä ajoin

Helsinkiläisen Outi Topran taktiikka oli saapua Pasilan poliisiasemalle hyvissä ajoin ennen ovien avaamista. Topra seisoi jonossa monien muiden tavoin jo puoli kahdeksan aikoihin.

Helsinkiläisen passi menee vanhaksi vasta toukokuussa, mutta tuleva lomamatkakohde vaatii, että käytössä oleva passi on voimassa vähintään kuusi kuukautta. Jonoihin ja ruuhkiin Topra osasi varautua etukäteen. Tietoa tilanteesta hän oli saanut ystäviltä, lehdistä ja suoraan poliisilta.

– Ajattelin olla ajoissa ja hyvä näin.

Katso videolta, miltä jonot Pasilan poliisiasemalla näyttivät perjantai-aamuna!

Lue myös:

    Uusimmat