Vaikuttaako Ukrainan sota suomalaisten matkailuun? Matkanjärjestäjät vastaavat

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Suora lähetys: MTV Uutiset seuraa Ukrainan tilannetta

Miten Venäjän sotatoimet ja tilanne Ukrainassa näkyvät tällä hetkellä suomalaisten matkailussa? Suomessa toimivat matkanjärjestäjät vastaavat MTV Uutisille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti varhain torstaiaamuna järjestävänsä sotilasoperaation Ukrainassa. Pian Putinin ilmoituksen jälkeen kansainvälisessä mediassa kerrottiin räjähdyshavainnoista ympäri Ukrainaa.

Kiristynyt maailmantilanne on jo heijastunut muun muassa pörssikursseihin sekä raakaöljyn hintaan.

Voit seurata Ukrainan kriisin ajantasaista tilannetta täältä.

Finnair ei toistaiseksi käytä Ukrainan ilmatilaa

Monet suomalaiset viettävät parhaillaan tai lähiviikkoina talvilomaa ja osa on suunnannut kurssinsa ulkomaille. Miten Ukrainan tilanne heijastuu tällä hetkellä matkailuun?

Finnair tiedotti tiistaina, ettei toistaiseksi käytä Ukrainan ilmatilaa epävarmuudesta johtuen.

– Muutos lentoreiteissä vaikuttaa Dubain, Gazipasan ja Tel Avivin lentoihimme pidentäen niiden lentoaikaa noin 5–10 minuuttia. Finnairin liikenneohjelmassa ei ole lentoja Ukrainaan, Finnairin tiedotteessa todetaan.

Tjäreborg: "Liian aikaista analysoida tilanteen vaikutusta matkailuun"

Matkanjärjestäjiltä puolestaan kerrotaan MTV Uutisille, ettei tilanne vielä juurikaan näy suomalaisten matkustusinnossa.

– Ukrainan tilanteeseen on tullut suuri muutos viime yön aikana, joten vielä on hiukan aikaista analysoida tilanteen vaikutusta matkailuun. Toistaiseksi tilanne ei ole vaikuttanut merkittävästi matkojen kysyntään, kertoo Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen MTV:lle.

Virtanen korostaa, että Tjäreborg ei myy matkoja Ukrainaan, Venäjälle tai Valko-Venäjälle, eikä matkatoimistolla siis näin ollen ole asiakkaita näissä maissa. Matkanjärjestäjä seuraa tiiviisti maailman tilannetta ja toimii Suomen sekä kohdemaiden viranomaisten määräysten mukaisesti.  

– Asiakkailtamme ei ole kohteista tullut kyselyitä tilanteesta tai yhteydenottoja Ukrainan tilanteeseen liittyen. Suurin osa matkailijoistamme lomailee Kanarian saarilla, Madeiralla ja Kap Verdellä, joissa elämä jatkuu ihan normaalisti, Virtanen sanoo.

Aurinkomatkat: Matkoja siirrellään nyt lähinnä omikron- ja flunssaepidemian vuoksi

Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Mari Kanerva kertoo, että asiakkailta on tullut yksittäisiä kyselyitä liittyen matkakohteiden lentoreitteihin. Aurinkomatkat lentää Finnairin suorin lennoin, eikä Finnair käytä Ukrainan ilmatilaa reiteillään.

– Lomailu kohteissamme sujuu tällä hetkellä normaalisti. Seuraamme aina viranomaisten ohjeistuksia, eikä lomakohteidemme osalta niihin ole tullut muutoksia.

Kanervan mukaan suomalaiset tekevät tällä hetkellä jonkin verran muutoksia matkustusajankohtiin lähinnä liittyen käynnissä olevaan omikronvirus- ja flunssakauteen.

– Kysyntä on ollut kauttaaltaan hyvää, suosituimpiin kohteisiin löytyy enää yksittäisiä paikkoja.

TUI: Joitakin lentoja saatetaan joutua uudelleenreitittämään

Matkatoimisto TUIlta kerrotaan, että asiakkaiden turvallisuus on nyt ja jatkossakin etusijalla. Matkatoimisto ei toistaiseksi aio perua mitään matkoja.

– Saatamme kuitenkin joutua uudelleenreitittämään joitakin lentojamme tulevaisuudessa, sillä emme lennä Venäjän tai Ukrainan ilmatilassa, kertoo Adam Györki TUIn viestinnästä.

Györkin mukaan suomalaisilla on nyt kova halu matkustaa lähes kaksi vuotta kestäneen pandemian jälkeen, eilä Ukrainan tilanne toistaiseksi vaikuta matkajärjestelyihin. Kesän matkoja on varattu paljon ja on vielä liian aikaista sanoa, tuleeko tähän muutosta.

– Neuvon seuraamaan suomalaisviranomaisten ohjeistusta.

TUI ei toistaiseksi ole saanut suomalaisasiakkailta juurikaan kyselyitä tilanteeseen liittyen. Matkatoimisto kuitenkin seuraa tilannetta ja informoi tarvittaessa asiakkaita.

Lue myös:

    Uusimmat