Vastaavaa ei olla nähty sitten vuoden 2006 – passijonojen ruuhkautuminen jo historiallisella tasolla

Passijonoissa ennennäkemätön ruuhka – tästä on kyse 6:15
Passien uusiminen ja hakeminen on ollut yhtä ruuhkautunutta viimeksi vuonna 2006. Katso videolta vinkit, miten passin saa nyt nopeimmin!

Passien ja henkilökorttien hakemisen ruuhkautuminen on pahentunut. Poliisihallituksen mukaan ruuhka tulee jatkumaan kesän yli. 

Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen kertoo, että asiointi poliisilaitoksilla on todella ruuhkautunut ja, että ajanvarausaikaa passin uusimiseen on ollut vaikea saada. 

Piipposen mukaan näin pahoja ruuhkia ei ole ollut sitten vuoden 2006, jolloin luovuttiin kymmenen vuoden voimassa olleista passeista. Tilalle otettiin nykyiset biometriset passit, jotka ovat voimassa viisi vuotta.

Piipponen sanoo, että taustalla on koronasta johtuva suvantovaihe, jolloin lähes puoli miljoonaa passia jäi uusimatta.

– Ja nyt, kun matkustaminen on taas mahdollista, niin nyt niitä sitten uusitaan.

Passiruuhkat ovat normaalia suuremmat myös sen takia, että useat passin uusijat ovat joutuneet tulemaan poliisilaitoksille paikan päälle tunnistettavaksi. 

Venäjän hyökkäys sai passinhakijat liikkeelle

Piipponen kertoo, että Ukrainan sota näkyy passien ja henkilökorttien haussa vain vähäisesti. 

– Kun tieto Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tuli, niin huomasimme, että suomalaiset passinhakijat hieman aktivoituivat ja lähtivät uusimaan passeja. Emme kuitenkaan pysty arvioimaan sitä, kuinka monen passinhakijan motiivina on Ukrainan sota.

Piipponen kertoo, että ruuhkaa on joka puolella Suomea, mutta kaikista ruuhkaisinta on pääkaupunkiseudulla sekä suurimmissa kaupungeissa Turussa, Tampereella ja Oulussa.

– (Passien ja henkilökorttien) Päätöksenteko toimii normaalisti ja toimitusajat ovat pysyneet kohtuullisissa mittasuhteissa. Varotoimena toimitusaikaa on pidennetty parilla päivällä, Piipponen sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat