Passiruuhkat laantunevat alkusyksystä – ruuhkan tilanne nyt: "Pahin tilanne Helsingissä ja Tikkurilassa"

Henkilökortin edut äkätty: suomalaiset hakevat nyt selvästi enemmän henkilökortteja kuin aiemmin, kertoo Poliisihallitus.

Suomen passinhaun jumittaneiden ruuhkien voidaan odottaa laantuvan alkusyksystä, arvioidaan Poliisihallituksesta.

Tilannetta on alkukesän jälkeen auttanut se, että poliisissa on siirretty lisäkäsiä ja lisätunteja passiasioiden hoitamiseen, kertoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Mika Hansson.

– Näyttää siltä, että pahin vaihe on ruuhkissa ohitettu. Ennakoisin, että alkusyksyn aikana aletaan päästä lähemmäs normaalitilannetta sekä ajanvarauksissa että jonotusajoissa ilman ajanvarausta, Hansson sanoo.

Samalla hän myöntää, että myönnettyjen passien ja henkilökorttien määrät ovat nyt edelleen kovia ja ajanvarausajat täyttyvät pikapikaa.

Isoin syy pullisteleviin passijonoihin on Hanssonin mukaan korona-ajan vaikutus. Osalla suomalaista passi on päässyt vanhentumaan, kun korona-aikana ei ole haluttu tai voitukaan matkustaa ulkomaille.

Toinen passinhakua Suomessa lisännyt syy on ylitarkastajan mukaan Ukrainan sota, joka "näkyi heti".

Riittääkö pelkkä nettihakemus?

Hanssonin mukaan suomalaisten olisi hyvä huomata ja tietää, että sekä passia että henkilökorttia voi hakea poliisilta myös muualla maassa kuin omalla asuinseudulla.

Alueelliset erot ovat suuria siinä, miten pitkän ajan päähän ajanvarauksen saa. Isoja eroja on sekä ajanvarausajoissa että siinä, kauanko passihakemuksen jättämiseen tarvitsee jonottaa, jos menee poliisiasemalle ilman ajanvarausta.

– Joissain paikoissa jonotus kestää vain muutaman minuutin, toisissa taas enimmillään neljäkin tuntia. Yleisesti voi sanoa niin, että isoimmat paikat ovat ruuhkaisimpia. Ajanvarauksissa pahin tilanne on Helsingissä ja Vantaan Tikkurilassa: seuraavat vapaat ajat löytyvät vasta marraskuulta, lisäaikoja ehkä jo aiemmin.

Hanssonin mukaan ruuhkissa on myös päiväkohtaisia eroja.

– Maanantait ovat jonotusasiakkaille ruuhkaisimpia päiviä.

Ajanvaraukset voi tehdä ja vapaita aikoja etsiä kautta Suomen keskitetysti poliisin nettipalvelussa, jonka osoite on asiointi.poliisi.fi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Passijonoissa ennennäkemätön ruuhka – tästä on kyse 6:15
Passijonoissa ennennäkemätön ruuhka – tästä on kyse.

On niin ikään järkevää selvittää se, voiko oman passin tai henkilökortin uusia sähköisesti, niin sanotulla kevennetyllä menettelyllä.

– Elokuusta 2021 lähtien myös henkilökortteihin on tallennettu Suomessa sormenjäljet. Jos olet kuuden viime vuoden aikana käynyt tunnistuksessa passia tai henkilökorttia varten ja sormenjälkesi on sinä aikana otettu talteen, todennäköisesti saat passin ja henkilökortin käymättä poliisiasemalla.

Hakemus kannattaa aina laittaa vireille sähköisesti. Sitä kautta saa tiedon, onko poliisiasemakäynti tarpeen.

Henkilökortilla muihin EU-maihin

Henkilökortin hankkiminen oli Suomessa pitkään melko vähäistä, mutta tilanne on muuttunut.

– Henkilökorttien määrä on Suomessa nyt nousemassa nopeasti. Niiden hakemisen ripeä kasvu alkoi vuonna 2019, Hansson kertoo.

Henkilökortteja on voimassa jo lähemmäs 1,6 miljoonaa kappaletta.

Muutosta selittää ensinnäkin se, että henkilökorttia voi käyttää kotimaassa henkilöllisyyttä osoittavana asiakirjana. Ajokortti ei enää käy esimerkiksi sähköiseen tunnistautumiseen. Moni lienee myös päätellyt, että pankkikortin kokoinen henkilökortti on kätevämpi pitää mukana kotimaassa kuin passi.

– On lisäksi hyvä muistaa, että jos sinulla on voimassa oleva henkilökortti ja matkustelet muihin EU-maihin, ei ole passijonojen ruuhkaisena aikana mitään syytä lähteä hakemaan passia, Hansson sanoo.

EU-maiden lisäksi henkilökortilla pääsee esimerkiksi Sveitsiin.

"Uusimisvelka" on pienentynyt

Voimassa olevia passeja on Suomessa nyt runsaat 3,5 miljoona. Niitä on liki 300 000 vähemmän kuin joulukuussa 2019. Passien "uusimisvelka" on pienentynyt tänä keväänä noin 40 000:lla per kuukausi.

– Passien määrä ei välttämättä enää nousekaan vanhalle tasolle, koska henkilökortteja myönnetään niin paljon ja käytetään myös matkustusasiakirjana. Toisaalta yhä useammalla on voimassa sekä passi että henkilökortti, Hansson täydentää.

Hänen mukaansa passin toimitusaikoja on jouduttu hieman pidentämään.

– Pikapassin toimitusaika on tällä erää viisi päivää hakemuksen vastaanotosta. Normaalitilanteessa pikapassin saa 2–3 päivässä. Pikapassia kalliimman express-passin puolestaan saa yhdessä tai korkeintaan kahdessa päivässä.

Normaalipassi on nyt luvattu toimittaa 12 päivän kuluessa siitä kun hakemus on hyväksytty.

Kevään passiryntäys oli Hanssonin mukaan niin valtava, että ruuhkia ei olisi voitu välttää. Hänen mukaansa on yhtä kaikki syytä miettiä, miten poliisi voisi varautua entistä paremmin vastaavaan.

Hansson myös kehottaa vertailuun siinä, miten muiden maiden passijärjestelmät pelittävät.

– Suomessa esimerkiksi saa kiireellisissä tapauksissa pikapassin tai vielä nopeammin express-passin. Joissakin maissa tilanne on nyt ollut se, että passia ei ole ollut saatavilla millään keinolla moneen kuukauteen.

Katso myös, miltä passiruuhkat näyttivät maaliskuussa.

Tarvitseeko sinun uusia passi? Tältä jonot näyttävät tällä hetkellä Pasilan poliisiasemalla 5:48
Lähes puolimiljoonaa suomalaista jätti uusimatta passinsa korona-aikana.

Lue myös:

    Uusimmat