Mainos

Parlamentin puhemiehen paikka Kenian oppositiolle

Parlamentin riitaisa istunto oli ensimmäinen joulukuussa pidettyjen kiistanalaisten vaalien jälkeen.

Kenian opposition ehdokas on valittu parlamentin puhemieheksi tiukassa äänestyksessä. Parlamentin istunto oli ensimmäinen joulukuussa pidettyjen kiistanalaisten vaalien jälkeen.

Presidentti Mwai Kibakin ja oppositiojohtaja Raila Odingan leirit ottivat yhteen riitaisasti alkaneessa istunnossa. Kiista koski aluksi sitä, miten puhemiehestä äänestetään.

Kolmen äänestyskierroksen jälkeen valituksi tuli ODM-puolueen ehdokas Kenneth Marende 105 äänellä. Hallituksen ehdokas, tähänastinen puhemies Francis ole Kaparo sai 101 ääntä.

Tiukka äänestys ja opposition voitto enteilevät sitä, että Kibakin hallituksella voi olla vaikeuksia saada läpi lakiesityksiä parlamentissa.

Suorana televisioitu istunto alkoi rukouksilla, mutta muuttui pian opposition ja hallituksen edustajien kiivaaksi sanasodaksi.

- (Joulukuun) vaalit olivat suljettu lippuäänestys, ja te varastitte äänet, oppositiopuolue ODM:n edustaja William Ruto syytti.

Oikeusministeri Martha Karua puolestaan sanoi, että puhemiesäänestys on aina ollut suljettu, ja tähän päädyttiin lopulta nytkin.

Opposition kansanedustajat juhlivat äänestysvoittoaan parlamentissa. Tieto voitosta levisi muun muassa Eldoretiin Länsi-Keniaan, missä opposition kannattajat tanssivat kaduilla.

Tiukat turvatoimet

Parlamenttitalon lähistön kadut oli suljettu liikenteeltä ja mellakkapoliisi piiritti rakennusta, kun Kibaki ja Odinga astuivat rakennukseen samaan aikaan toisiinsa vilkaisematta. Presidentti ja oppositiojohtaja eivät ole puhuneet toisilleen vaalien jälkeen.

Odinga katsoo, että vaalit olivat vilpilliset ja Kibaki vei hänelle kuuluneen vaalivoiton. Vaalituloksen julkistamisesta puhkesivat levottomuudet, jotka ovat vieneet noin 700 ihmisen hengen.

ODM sai 99 paikkaa presidentinvaalien yhteydessä pidetyissä parlamenttivaaleissa. Se on 222-paikkaisen parlamentin suurin puolue, jolla kuitenkaan ei ole enemmistöä.

Kibakin Kansallisen yhtenäisyyden puolue PNU sai 43 paikkaa. Se toivoo voivansa saada muilta puolueilta niin suuren tuen, että kykenee hallitsemaan parlamenttia.

Siinä missä EU ja muut vaalien tarkkailijat arvostelivat presidentinvaalien rehellisyyttä, samana päivänä pidettyjä parlamenttivaaleja pidettiin oleelliselta osin pätevinä. Parlamenttivaalit olivat epäluottamuslause Kibakille, sillä yli puolet entisen hallituksen jäsenistä jäi parlamentin ulkopuolelle.

Kenian kriisin sovitteluyritysten on määrä jatkua vielä tällä viikolla YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin johdolla. Alun perin Annania odotettiin Nairobiin tänään, mutta YK:n ilmoituksen mukaan matkaa on lykätty muutamalla päivällä Annanin sairastumisen vuoksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.