Mainos

Paritaloissa pahimmat naapuririidat

Kuvan paritalo ei liity juttuun.

Naapurien väliset riidat alkavat usein kissoista, koirista tai lapsista. Yleistä on myös se, että riidan päätteeksi varsinainen häirikkö jää ja fiksumpi väistyy, sanoo Suomen isännöintiliitosta Mikko Peltokorpi.

Espoossa naapuri savusti paritalosta lapsiperheen ulos tekemällä monenlaista kiusaa, mm. laittamalla liimaa lukkoon ja töhrimällä ikkunat tussilla, kertoo tänään Iltalehti .

- Mitä pienempi asumisyksikkö, sen alttiimpi naapuririidalle. Paritalo on kaikkein pahin, sanoo Peltokorpi

25 vuotta alalla ollut mies muistaa äärimmäisimpänä tapauksen - sekin Espoosta - 90-luvulta. Paritalon asukas rakensi talon ympärille 2,5 metriä korkean aidan hermostuttuaan viereisen omakotitalon koiran kakasta.

- Lopputuloksena ylikorkean aidan rakentanut häirikkö jäi, ja rauhanomaisempi osapuoli häipyi.

Peltokorpi sanoo, että jopa rikostapauksissa on vaikea lähteä viemään naapuririitoja käsiteltäväksi eteenpäin - helpompi on muuttaa pois.

- Esimerkiksi huumediilereitä on vaikea häätää kerrostaloista, vaikka heidän asiakkaansa aiheuttaisivat häiriötä käytävässä. Harva uskaltaa lähteä todistajaksi huumekauppiaita vastaan, sanoo Peltokorpi.

Pyssytkin paukkuvat

Äärimmäisyyksiin meneviä naapuririitoja esiintyy Suomessa säännöllisesti.

Helsingin hovioikeus jakoi naapurusten välillä tuomioita muun muassa likaveden heittämisestä toisen päälle, salakatselusta ja peilillä häikäisemisestä vuonna 2006 .

Haaparannassa pidätettiin vuonna 2006 kahdeksan ihmistä epäiltyinä osallisuudesta ammuskeluun ja murhayritykseen, kun naapurien välillä kymmenen vuotta kytenyt riita leimahti.

Viime kesänä Rovaniemellä kesämökkinaapureiden pitkäaikainen vihanpito kärjistyi ilmalaukaukseen ja tappouhkaukseen.

Kaupungin vuokrataloissa riidellään musiikin volyymistä

Kaupungin vuokrataloissa on totuttu elämään limittäin ja lomittain. Kaikki eivät silti sopeudu naapureiden elämäntyyliin, joka poikkeaa omasta.

- Yleensä riidat liittyvät asumisen tyyliin tai asukkaiden ajattelemattomuuteen. Pidetään melua tai pissatetaan koiraa naapurin oven edessä. Tällaiset asiat pitäisi pyrkiä ratkomaan puhumalla, sanoo Helsingistä Pikku Huopalahden Kiinteistöjen vuokralaistoimikunnan puheenjohtaja Anne Siivonen.

- Eri asia on, jos kyseessä on rikos - silloin on viisainta tehdä rikosilmoitus.

- Myös jatkuvasta häiritsevästä elämänmenosta kannattaa tehdä ilmoitus isännöitsijälle, sanoo Siivonen.

- Olen asunut 15 vuotta Pikku Huopalahdessa ja toiminut aktiivisesti talotoimikunnassa. Minun tietooni ei ole tullut yhtään tapausta, jossa naapuria olisi tieten tahtoen kiusattu.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.