Parisuhdekouluttaja muistuttaa ikävaiheesta, jossa yksinäisyys korostuu: "Tästä puhutaan yllättävän vähän"

Miten kohdata yksinäisyyden monet kasvot? 8:18

Suomalaiset kokevat yksinäisyyttä monissa eri ikäluokissa. Nuorten kokema yksinäisyys on ollut paljon esillä, mutta se on yleistä myös työikäisten ja vanhusten joukossa. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa torstaina.

Yksinäisyydestä keskusteltaessa parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow nostaa esiin erityisesti tilanteen, kun ihminen siirtyy työelämästä eläkkeelle.

– Tästä minusta puhutaan yllättävän vähän. Tavallaan on se parjattu työelämä ja "tosi kiva jäädä eläkkeelle", mutta oikeasti ihmiset ovat pulassa monien asioiden kanssa. Mitä enemmän oma identiteetti ja arvostus on tullut työn kautta, sitä vähäisemmäksi kokee itsensä ihmisenä, kun työelämästä jää pois, Stolbow sanoo Huomenta Suomessa.

– Monen sosiaalisissa suhteissa työkaverit ovat todella tärkeässä roolissa. Sitä ei tule ajatelleeksi, ennen kuin ne puuttuvat. Ja sitten lasketaan taas se, että mihin on oikeasti varaa, hän jatkaa.

Varallisuus onkin Stolbown mukaan isossa osassa yksinäisyyden kokemuksen kanssa. Jos yksi yksinäisyyttä aiheuttava asia pitää nostaa esiin, Stolbow haluaa nostaa tikun nokkaan kaikenlaisen eriarvoistumisen.

– On hirveän helppo kuvitella se, miksi lapsi varattomuuttaan jää syrjään kaveriporukasta, mutta sama koskee siinä vaiheessa, kun jäädään eläkkeelle, ja eletään tavallaan viimeistä pitkää vaihetta elämässä. Siinä se tuntuu myös ihan ilmiselvästi, Stolbow sanoo.

Altista itsesi kohtaamisille

Yksinäisyydestä ei ole aina helppoa päästä eroon. Sitä kokevia yhdistää Stolbown mukaan usein juuri yksi tunne, ja se on häpeä.

– Kaikki haluaisivat olla arvostettuja ja pidettyjä, ja jokainen meistä sitä kaipaa. Ulossulkeminen on hirvittävän häpeällistä, Stolbow sanoo.

Yksinäisyyttä kokeville Stolbowlla on yksi neuvo: Altista itsesi kohtaamisille.

– Ajattelen näin, että kun puhutaan liikunnan ja ravinnon terveyssuosituksista, niin pitäisi tavallaan puhua myös sosiaalisen itsensä altistamisen terveysvaikutuksista. Ehkä millään ei ole niin suurta vaikutusta meidän hyvinvoinnille, kun sillä, millaiset sosiaaliset suhteet ja millaisia ihmissuhteita meillä on, Stolbow.

– Jos lyhyesti pitäisi sanoa yhdellä lauseella, niin sanoisin, että altista itsesi päivittäin sosiaalisille suhteille ja mieluummin päihteettömästi.

– Niin turhaa harrastusta ei ole, että se ei mahdollistaisi sitä, että joku tulee tutuksi, hän päättää.

Miksi yksinäisyys on yleistä myös usein arvioeron sattuessa? Miksi yksinäisyydestä on helpompi päästä eroon pääkaupunkiseudulla? Miksi itsensä altistaminen kohtaamisille ei aina ole helppoa? Katso koko keskustelu videolta yltä!

Lue myös:

    Uusimmat