Moni perheen kriisien takia "ongelmanuoreksi" leimattu lyödään tylysti ulos kaveripiiristä – seuraukset voivat olla dramaattisia: "Kun katselee uutisia koulusurmista tai terroristeista..."

Nuorten yksinäisyys on paheneva ongelma – moni"ongelmanuoreksi"leimattu lyödään tylysti ulos kaveripiiristä 8:13

Elämässään kovia kokeneiden nuorten ristiksi lankeaa usein myös yksinäisyys. Moni heistä kokee saavansa pelkästään taustansa takia ongelmanuori-leiman.

– Nuoret kokevat, että muut pitivät heitä lähtökohtaisesti ongelmallisina ja muukalaisina, koska heillä on lastensuojelun asiakkuus. Myös esimerkiksi kaverien vanhemmat ovat rajoittaneet aikaa, jonka viettää heidän kanssaan tämän takia. Sellainen eristäminen on toki hirmu kurjaa kaiken päälle, kertoi Lastensuojelun keskusliiton hankekoordinaattori Salla Karjalainen MTV:n Uutisaamussa.

Moni nuori kokee myös itse, ettei elä normaalisti, kun lyhyt elämä on ollut kriisien täyttämä. Tuolloin taustalla on voinut olla perheen vähävaraisuutta, sairauksia tai mielenterveysongelmia.

Jos kriisiytynyt nuori lyödään vielä ulos ryhmästä, seuraukset voivat olla dramaattisiakin.

– Lähes poikkeuksetta, kun katselee uutisia koulusurmista, niin tämä tekijä oli uloslyöty ja yksinäinen nuorukainen aikanaan, dosentti Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta vastaa.

Kainulainen listaa muitakin dramaattisia esimerkkejä: Eristäytynyt ja yksinäinen nuori raiskaa 90-vuotiaan sänkypotilaan, tai yksinäinen nuori lähtee hakemaan seuraa terroristijoukoista.

Yksinäisyyden kanssa ei pidä eikä tarvitse elää

Esimerkit saavat yksinäisyyden kuulostamaan huomattavasti pahemmalta kuin mitä yksinäisyyden tunne oikeasti on, Kainulainen korostaa.

– Se on ihmiselle signaali, että hakeudu muiden joukkoon, koska tulemme perinteisesti paremmin toimeen ryhmänä. Jos signaaliin ei saa vastakaikua eikä pysty liittymään, voi tulla ongelmia.

Mutta voisiko yksinäisyyden kanssa opetella elämään? Salla Karjalaisen mukaan ei pidä eikä tarvitse. Apua kyllä löytyy.

– Ei ole pakko jäädä yksin. Auttaa, jos sanoo jollekin läheiselle tai luotettavalle ihmiselle ääneen, että tuntuu pahalta ja luulen että olen yksinäinen.

Jos sopivaa ihmistä ei ole lähipiirissä tai asiasta puhuminen on kasvokkain ylipääsemätöntä, apuna on verkkopalveluja, joissa voi kirjoittaa pahasta olostaan anonyymisti. Karjalainen nostaa esimerkiksi Sekasin-chatin, joka on saanut aikaan paljon hyviä tuloksia yksinäisyyden ja pahan olon kitkemisessä.

Parhaasta elämänvaiheesta pohjalle

Sakari Kainulaisen mukaan yksinäisyys ei sinällään ole lisääntynyt, mutta tietyissä elämänkaaren kohdissa se korostuu. Nuorilla tämä hetki on erityisesti silloin, jos muuttaa opintojen tai työn perässä tutulta paikkakunnalta toisaalle. Toisaalta myös hyvin iäkkäät ihmiset kokevat olevansa todella yksin.

– Molemmissa elämänvaiheissa ihmisen koettu hyvinvointi on ollut parhaimmillaan. Nuoret katsovat toiveikkaina tulevaisuuteen ja monella iäkkäällä (eläkeiän alussa) on hyvä vaihe elämässä, Kainulainen muistuttaa.

– Mutta sitten alkaa tulla kremppaa, puoliso kuolee, ystävät kuolee.

Apua voi saada myös tänään 20. helmikuuta järjestettävässä Haluan sanoa sulle -yksinäisyysillassa, joka järjestetään Helsingin Kaupunginmuseossa.


Lue myös:

    Uusimmat