Parikymmentä oppilasta narahti kannabiskaupasta yläkoulussa – poliisin etsintäoperaatio huumekoirien kanssa herätti hämmästystä ja harmistusta

Poliisi epäilee pariakymmentä espoolaisen yläkoulun oppilasta kouluaikana tapahtuneesta huumekaupasta. Poliisi on nyt erityisen kiinnostunut siitä, kuka tai mikä taho alun perin myi lapsille huumeet.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo MTV Uutisille saaneensa vihjeen, jonka perusteella heräsi epäily peruskoulussa tapahtumasta huumekaupasta. Poliisi marssi huumekoirat mukanaan tiistaina kyseiseen kouluun.

– Kouluihin tehtävät etsinnät ovat harvinaisia. Mutta jos poliisi saa tiedon koulussa tapahtuvasta huumekaupasta, poliisin lakisääteinen velvollisuus on reagoida tilanteeseen heti, kertoo jutun tutkinnanjohtaja Hannu Väänänen.

– Alaikäisten kohdalla poliisi ei voi jäädä odottamaan. Huumeet on saatava pois heti ja lapset avun piiriin.

Väänänen painottaa, että nyt tutkinnassa olevassa rikosvyyhdissä kyse on nimenomaan lapsista. Poliisin tarkoitus ei ole nolata tai häpäistä lapsia vaan suojella heitä.

– Tästä syystä en halua kertoa, mikä koulu on kyseessä. Kyseinen koulu ei ole mitenkään ongelmakoulu tai nouse esiin muiden alueen koulujen joukosta, sen voin sanoa.

Oppilaat seurasivat etsintäoperaatiota

Poliisi tutki tiistaina koulun tarkasti. Väänänen kertoo, että oppilaat seurasivat operaatiota hyvin kiinnostuneina ja tarkasti.

– Vaikka koulu voi tuntua oppilaista muusta yhteiskunnasta eristyneeltä saarekkeelta, siellä ei voi tehdä laittomuuksia. Jos tällaisesta tulee tietoa poliisille, poliisi saapuu selvittämään asioita, Väänänen kuvailee.

Poliisi takavarikoi koulusta marihuanaa eli kannabista. Väänänen ei kerro, mistä huumausaineet löytyivät ja takavarikoitiinko niitä koulun säilytystiloista kuten lukollisista lokerikoista, mikä viittaisi koulun käyttämiseen huumevarastona.

– Lapset ovat hyvin kekseliäitä, mutta tähän en voi tässä vaiheessa vastata. Joka tapauksessa kyse oli vähäisistä määristä, Väänänen kertoo.

Tässä vaiheessa epäiltyinä huumausaineiden myynnistä on alle kymmenen yläkouluikäistä nuorta. Epäiltyjen ostajien joukko on niin ikään kymmenkunta yläkouluikäistä nuorta.

– Nuoret ovat olleet hämmästyneitä, epäuskoisia ja harmistuneita kiinnijäämisestä.

Poliisin mukaan huumekauppa on tapahtunut kouluaikana. Poliisi ei kommentoi sitä, käytettiinkö aineet myös kouluaikana.

Poliisi selvittää laajuutta

Poliisi korostaa, että esitutkinta asiassa on kesken. Epäiltyjen määrä voi vielä kasvaa.

– Tällä hetkellä poliisi on erityisen kiinnostunut siitä, mistä lapset ovat saaneet huumeet. Samoin selvitämme, miten kauan huumekauppa koulussa on jatkunut ja miten laajaa se on ollut, Väänänen kuvailee.

Tällä hetkellä suurin osa epäillyistä on rikosvastuuikäisiä eli viisitoista vuotta täyttäneitä.

– Onko mukana ollut myös täysi-ikäisiä, sitäkin selvitämme.

Poliisi on tehnyt selvitystyötä hyvässä yhteistyössä yhdessä koulun kanssa. Vaikka etsinnät kouluihin ovat poikkeuksellisia, Väänänen mukaan nyt paljastunut vyyhti vaikuttaa tämän hetkisillä tiedoilla melko tavanomaiselta nuorten väliseltä huumekaupalta.

– Poliisilla on aika hyvä kuva tilanteesta, mihinkään paniikkiin ei ole syytä. Suomessa koulua on pidetty kodin jälkeen toiseksi turvallisimpana paikkana lapsille ja sitä se on edelleen, Väänänen sanoo.

Hän muistuttaa, että koska lapsilla on oppivelvollisuus, myös viranomaisten velvollisuutena on pitää lapset kouluissa turvassa esimerkiksi huumausaineiden haitoilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja