MTV seuraa poliisin tiedotustilaisuutta suorassa lähetyksessä.
Helsingin poliisilaitos järjestää tänään ajankohtaiskatsauksen, jossa käydään läpi muun muassa nuorten rikollisuuden tilaa Helsingissä. Lisäksi poliisilaitos kertoo kokemuksia uudesta valtakunnallisesta koulupoliisitoiminnasta, ennaltaehkäisevästä poliisitoiminnasta ja Helsingin poliisilaitoksen kehittämisestä.
MTV Uutiset näytti tilaisuuden suorana kello 13 alkaen. Tilaisuutta voi seurata tässä artikkelissa.
Poliisilaitoksen edustajien lisäksi tilaisuudessa ovat mukana myös Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas sekä projektipäällikkö Petra Manneh.
14.15.
Tilaisuus ja suora lähetys on päättynyt. Kiitos katsojille.
14.13
Jere Roimu kertoo, että kesän lähestyessä poliisin valvonnan painopiste siirtyy ostoskeskuksista ja sisätiloista ulos esimerkiksi puistoihin. Poliisi valitsee kohteet muun muassa oman analyysinsä ja kaupunkilaisilta tulleen palautteen perusteella.
Poliisi suunnittelee valvontatyönsä kolmen viikon jaksoissa.
– Kun seuraava jakso alkaa, entistä enemmän sinistä näkyy Kallion alueella. Tulemme nostamaan tämän esiin lisääntyneen peukun käytön takia ja asukkailta tulleen palautteen vuoksi. Kesäkuun alusta Kallio on meidän ykköskohde, Roimu sanoo.
14.11
Toinen kysymys koskee teräaseiden yleisyyttä kouluissa. Helsingissä poliisille ilmoitettiin vviime vuonna alle 10 hengelle ja terveydelle vaarallista esinettä, kuten teräasetta tai kaasusumutinta.
Toisaalta emme tiedä ovatko opettajat löytäneet niitä oppilailta. Nyt pyritään siihen, että opettajat ilmoittaisivat näistä, Jani Aunio sanoo.
Satu Järvenkallas lisää, että opettajat suhtautuvat asiaan vakavasti, eikä luku ole hänen tietojensa mukaan juuri tuota korkeampi.
14.06
Nyt on kysymysten vuoro. Ensimmäinen koskee sitä, onko koulujen henkilökunnan turvallisuudesta syytä olla huolissaan.
Satu Järvenkallas sanoo, että Helsingin kaupungilla on jatkuvaa turvallisuustyötä. Käytössä on myös monia malleja, joilla pyritään ennaltaehkäisemään vaarallisia tilanteita. Järvenkallaksen mukaan uhkaaviin tilanteisiin on varauduttu hyvin.
Jere Roimu lisää, että Helsingin poliisilla on oma uhka-arviomallinsa, joka pätee minkä tahansa työpaikan osalta.
– Jos uhkauksia tulee tai tapahtuu jotain poikkeavaa , sitä varten poliisi on varautunut. Poliisilla on erinomainen valmius puuttua missä tahansa kaupungin alueella tapahtuvaan väkivallantekoon tai äärimmäiseen uhkaan. Me ollaan harjoiteltu ja me ollaan varustettu meidän joukkoja niin, että on 24 tuntia vuorokaudessa olemassa kyky ja malli, jolla puututaan.
Roimu pitää mahdollisena, että kevätjuhlien lähestyessä voidaan nähdä vielä perättömiä koulu-uhkauksia, mutta poliisi aikoo puuttua niihin.
14.00
Viime vuonna Helsingissä tehtiin viime vuonna noin 27 000 lastensuojeluilmoitusta. Toivo-toiminnan asiakkaista ilmoituksia tehtiin noin 1000. Näissä ilmoituksissa noin 30 prosentissa syynä oli lapsen lainvastainen toiminta. Toiseksi suurin syy oli lapsen päihteiden käyttö ja kolmanneksi lapsen käyttäytyminen.
Noin 70 prosenttia Toivo-toiminnan asiakkaista on poikia.
13.57
Seuraavaksi äänessä on Helsingin kaupungin lastensuojelun projektipäällikkö Petra Manneh. Hän kertoo siitä, miten Helsingin kaupunki aikoo puuttua vakavasti ja toistuvasti rikoksia tekevien nuorten ongelmiin. Kohderyhmänä on alle 18-vuotiaat helsinkiläisnuoret.
Kaupungin Toivo-toiminnassa kootaan nuoren ympärille moniammatillinen tiimi, johon kuuluu poliisin lisäksi muun muassa sosiaalityöntekijöitä ja Rikosseuraamuslaitoksen edustajia.
13.54
Alle 15-vuotiaiden osalta poliisilla ei ole keinoja katkaista rikoskierteitä. Tähän voidaan puuttua lastensuojelun toimenpiteillä, Heinikari sanoo.
Heinikari toteaa, että poliisi on jo aiemmin esittänyt, että kaikista hankalimpia rikoskierteessä olevia nuoria varten täytyisi olla erityinen suljettu laitos.
Heinikari sanoo myös, että Helsingin poliisilaitos ja Helsingin kaupunki aloittavat yhteistyön, jossa tavoitteena on hankalimpien alle 15-vuotiaiden rikoskierteiden katkaisemiseen.
13.49
Heinikarin mukaan 15-17 -vuotiaiden vangitsemiset ovat Helsingissä ennätyslukemissa. Valtaosassa tapauksista kyse on nimenomaan ryöstörikoksista. Näissä rikoksissa uhrit ovat pääasiassa alaikäisiä, Heinikari sanoo.
Heinikari muistuttaa, että vangitseminen on alaikäisten kohdalla viimesijainen keino joka otetaan käyttöön vasta, kun mikään muu ei toimi.
Vangitsemismäärissä näkyy nyt se, että aiemmin rikoskierteessä olleet alaikäiset ovat nyt siirtyneet nuorten aikuisten tekemien rikosten tilastoihin.
13.46
Rikospoliisin päällikkö Markku Heinikari kertoo alaikäisten rikostilanteesta ja etenkin ryöstörikoksista. Hänen mukaansa ryöstörikosten tekeminen on hyvä indikaattori siitä, että "homma on pielessä".
Viimeisen kahden vuoden aikana alaikäisten tekemät ryöstöt ovat laskeneet. Lisäksi tänä vuonna alle 15-vuotiaiden tekemät ryöstörikokset ovat selkeässä laskussa.
Toisaalta Heinikari muistuttaa, etteivät kaikki ryöstöt tule poliisin tietoon. Nuorella voi olla korkea kynnys ilmoittaa joutuneensa ryöstetyksi yrittäessään ostaa huumeita, Heinikari sanoo esimerkkinä.
Nuorten aikuisten tekemät ryöstörikokset sen sijaan ovat nousseet. Heinikarin mukaan tällaisia rikoksia tekevillä nuorilla aikuisilla on takanaan usein pitkään jatkunut rikoskierre.
13.43
Aunio sanoo, että viimeaikaisista uutisista huolimatta koulut ovat pääasiassa erittäin turvallisia paikkoja. Hän muistuttaa myös, että teräaseen hallussapito koulussa on rikos. Tästä säädetään perusopetuslaissa ja järjestyslaissa.
Aunio lisää myös, että ilotulitteet ovat tulleet mukaan esimerkiksi vapun ja päättäjäisten juhlintaan. Hän kehottaa vanhempia varmistamaan, ettei lapsilla ole sellaisia mukanaan.
13.39
Koulupoliisi on saanut tammikuun alusta lähtien noin 300 yhteydenottoa, jotka ovat koskeneet enimmälti kiusaamistapauksia , huolestuttavaa käytöstä ja huumeisiin liittyviä asioita.
Jokaisella hälytys- ja valvontayksikön ryhmällä on on 2-4 "kummikoulua", joihin poliisit pyrkivät käytmään noin kerran kuukaudessa.
13.38
Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen jatkaa kertomalla poliisilaitoksen uudistuksesta ja sen tulosten arvioinnista. Hän kertoo, että laitoksella on nyt kaksi vakituista koulupoliisia,
Koulupoliisitoimintaa johtaja komisario Jani Aunio puolestaan kertoo, että myös muut hälytys- ja valvontayksikön partiot voivat jalkautua koululle lyhytkestoisesti välitunnin ajaksi.Tulloin on tavoitteena on lisätä vuorovaikutusta lasten ja nuorten kanssa keskustelemalla.
13.30
Seuraavaksi äänessä on Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas.
Järvenkallas sanoo, että turvallisuustaitojen ylläpito on tärkeää niin päiväkodeissa kuin kouluissakin. Tänä keväänä poliisi otti käyttöön uuden koulupoliisimallin soveltaminen Helsingissä.
Järvenkallaksen mukaan poliisi on saanut hyvää palautetta kouluvierailuista niin poliiseilta, opettajilta kuin oppilailtakin.
13.26
Liukku toteaa, että Helsingin poliisilaitos on lisännyt jalkautumistaan häiriöille altiille alueilla, jossa ihmiset kokevat turvattomuutta. Jalkautumisia on tänä vuonna yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna, Liukku sanoo.
Myös poliisin tekemät kiinniotot ovat lisääntyneet, kuten myös rikosten määrä. Liukun mukaan Helsingin poliisilaitos on selvittänyt tänä vunna 52,6 prosenttia sen
13.15
Liukun mukaan Helsingin poliisi tulee tällä hetkellä nopeammin paikalle kiireellisissä tehtävissä kuin kymmenen viimeisen vuoden aikana. Keskimääräinen aika on 4,7 minuuttia.
Poliisilaitoksen hälytys- ja valvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Jere Roimu kertoo, että tämä on kansalaisten kannalta kaikkein keskeisin asia. Roimun mukaan poliisi on keskittänyt valvontatyötään etenkin niille alueille, joilla tapahtuu kaikista eniten häiriöitä.
– Nämä keskeiset paikat eivät ole mitään salaisuuksia. Kallion alue, Kurvi, rautatieaseman ympäristö, Kluuvi, Roimu luettelee.
Poliisi tekee valvontatyötään pääasiassa virka-asussa, mutta toisinaan myös siviilivaatteissa.
13.10
Liukku kertoo hieman huumausainerikollisuudesta. Poliisipäällikön mukaan jätevesitutkimukset ovat osoittaneet, että huumausaineiden käytössä pääkaupunkiseudulla on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Etenkin alfa-pvp:n eli peukun käyttö on kasvanut voimakkaasti. Myös amfetamiinin ja kokaiinin käyttö on lisääntynyt aiempiin vuosiin verrattuna.
Liukku sanoo, että mitä enemmän huumeilla on kysyntää, sitä enemmän Suomessa on myös kansainvälistä rikollisuutta.
13.07
Alle 18-vuotiaiden tekemien rikosten kasvu on taittunut Helsingissä, Liukku sanoo. Liukun mukaan kasvu on saatu pidettyä kurissa. Kasvua on etenkin alle 15-vuotiaiden tekemissä rikoksissa.
Liukun mukaan poliisi tekee ennaltaehkäisevää työtä aiempaa laajemmalla rintamalla.
13.01
Liukku kertoo, että poliisilaitos kertoo tänään siitä, miten sen toiminta on sujunut vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Lisäksi aiheena on nuorten rikollisuustilanteen kehitys ja se, miten poliisi ehkäisee alle 18-vuotiaiden rikollisuutta.
Liukko toteaa myös, ettei Helsingin poliisilaitos kommentoi tällä viikolla muualla Suomessa tapahtuneita asioita. Tällä viitataan Pikkalassa ja Hämeenlinnassa tapahtuneisiin koulupuukotuksiin.
13.00
Tilaisuus alkaa Pasilan poliisitalolla. Ensimmäisenä äänessä on Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Jari Liukku.