Parhaat piparivinkit – kokeile ja herkuttele

Joulupiparien leipominen on lasten suosikkipuuhaa, josta innostuvat helposti aikuisetkin. Toisin kuin usein kuvitellaan, edes taikinan tekeminen ei ole vaikeaa tai hidasta, vaan taikina syntyy vaivattomasti ja tuo keittiöön herkullisen joulun tuoksun.

Piparkakuissa parasta on monikäyttöisyys: piparit maustavat myös monet jälkiruoat ja leivonnaiset. Perinnepikkuleivät saavat uuden ja modernin ilmeen, kun leivonnassa käyttää persoonallisia muotteja ja mielikuvituksellisia koristeluja.

Parhaisiin suomalaisiin jouluperinteisiin kuuluvat piparkakut, joiden taikina syntyy vaivattomasti. Ohje on yksinkertainen: tummaa siirappia ja taloussokeria kiehautetaan mausteiden kanssa, lisätään rasva ja annetaan jäähtyä. Jäähtymisen jälkeen seokseen lisätään vielä kananmuna ja jauhot, ja taikina on valmis! Piparitaikinan annetaan kovettua jääkaapissa, joten sen voi tehdä valmiiksi jo leivontaa edeltävänä päivänä. Itse tehty taikina maistuu herkulliselta, ja jos siihen haluaa uusia makuvivahteita, se onnistuu helposti mausteita vaihtamalla.

HERKULLISIA PIPARIRESEPTEJÄ

Helppo piparkakkutaikina

Ainekset:

2 dl tummaa siirappia
2 dl taloussokeria
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
250 g voita tai margariinia
2 munaa
9–10 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Valmiin taikinan määrä on 1,4 kg. Voit halutessasi puolittaa ohjeen.

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin, peitä taikina ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli.

Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä 3–4 mm levyksi. Ota taikinasta muotilla oma piparimallisi, nosta ne leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 °C:ssa 7–12 minuuttia piparien koosta riippuen. Anna jäähtyä ja koristele luomuksesi Dansukker tomusokereilla.

Kestävä piparikuorrutus

Ainekset:
1 kananmunan valkuainen
n. 3 dl tomusokeria tai Dansukker Mansikanmakuista tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa
(elintarvikeväriä)

Erota valkuainen huolellisesti keltuaisesta. Vatkaa valkuainen kevyesti. Lisää sitruunamehu tai etikka ja valitsemaasi tomusokeria, kunnes saat pursotettavan kuorrutuksen.

"Kuohkean" piparikuorrutuksen saat vatkaamalla valkuaisen kevyeksi vaahdoksi ja lisäämällä tomusokerin 3–4 erässä koko ajan hyvin vatkaten.

Pane kuorruteseos voipaperitötteröön tai minigrip-pussiin. Sulje ja leikkaa pussin kulmaan pieni reikä. Pursota ja koristele piparit. Anna kuivua.

Homejuustotahna piparkakuille

Ainekset:
200 g sinihomejuustoa
0,25 dl tomusokeria
100 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
1 dl ranskankermaa

Hienonna homejuusto yhdessä tomusokerin, tuorejuuston ja ranskankerman kanssa. Tarjoa tahna piparkakkujen kanssa.

Piparikorput

Ainekset:

5 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl erikoishienoa sokeria, esim. Dansukker Siro
½ tl suolaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½–1 tl neilikkaa
½–1 tl inkivääriä
1 muna
1 dl piimää
3 rkl sulatettua voita tai öljyä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää loput ainekset ja sekoita taikinaksi. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se 4 palaan. Pyöräytä palat tangoiksi ja siirrä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 13 minuuttia.

Ota pelti uunista ja leikkaa tangot vinottain viipaleiksi. Pane palat takaisin uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Jatka paistamista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Sammuta uuni, raota uuninluukku ja anna korppujen kuivua uunissa pari tuntia tai yön yli.

Lähde ja reseptit: Suomen Sokeri Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat