Parempi sperma syömällä? Tutkijat esittävät yhtä dieettiä hoidoksi yleiseen ongelmaan – näin ruokavalio voi vaikuttaa hedelmällisyyteen

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Milloin perheen perustamiseen pitäisi havahtua? Videolla kerrotaan, miten ikä vaikuttaa naisen ja miehen hedelmällisyyteen.

Brasilialaiset tutkijat esittävät, että vähäkalorinen ketogeeninen ruokavalio voi auttaa paitsi laihtumaan myös parantaa siemennesteen laatua. Hyviä rasvoja sisältävien ruokien on aiemminkin havaittu vaikuttavan suotuisasti sperman laatuun.

Miesten spermanlaatu on romahtanut 2000-luvulla. Syyksi ilmiölle on esitetty elinympäristön ja elintapojen muutoksia. Erityisesti ylipainolla ja ruokavaliolla on epäilty olevan yhteys siittiöiden tuotantoon sekä siemennesteen laatuun, mikä puolestaan voi vaikuttaa lisääntymiskykyyn. Lapsettomuustutkimusten yhteydessä heikentynyt sperman laatu löytyy 30–50 prosentilla pariskunnista, Terveyskirjasto kertoo. 

São Paulon yliopiston tutkijoiden kirjoittama tapausraportti esittää, että laihduttaminen ketogeenisellä ruokavaliolla voi parantaa sperman laatua merkittävästi. Tutkimukseen osallistuneet kaksi lihavaa miestä laihduttivat vähäenergisellä ketogeenisellä ruokavaliolla, jossa päivittäinen energiansaanti rajoitettiin 800 kilokaloriin ja hiilihydraattien saanti 50 grammaan. Ketogeenisessä ruokavaliossa pääasiallinen energianlähde on rasva.

Ruokavalio auttoi kolmessa kuukaudessa miehiä laihtumaan, minkä lisäksi se näytti vaikuttavan suotuisasti heidän siemennesteeseensä. Tutkijat kirjoittavat, että molempien miesten siemennesteen kaikki ominaisuudet paranivat, ja heidän siittiöidensä kokonaismäärä ja liikkuvuus lisääntyivät.

Lisäksi tutkijat huomasivat, että alun perin lihavamman ja enemmän painoaan pudottaneen miehen testosteronitasot yli kaksinkertaistuivat. Vähemmän laihduttaneen miehen testosteronitasot puolestaan laskivat hieman. 

Hyvien rasvojen saanti voi parantaa sperman laatua

Tapausraportista uutisoinut Insider huomauttaa, etteivät kahden miehen tulokset riitä merkittävien johtopäätösten tekemiseen. Myös tutkijat kirjoittavat, että heidän hypoteesinsa tulee varmentaa suuremmilla otannoilla.

Nyt ilmestyneet löydökset eivät kuitenkaan ole ensimmäisiä, joissa ravinnosta saadut hyvät rasvat on yhdistetty siemennesteen parempaan laatuun.

Vuonna 2012 tutkijat raportoivat 99 miehen aineistoon perustuen, että ravinnosta saadut omega-3-rasvahapot vaikuttavat spermaan suotuisasti. Myöhemmin tutkijat ovat havainneet omega-3-rasvahappoja sisältävien kalaöljyvalmisteiden sekä niin ikään terveellisiä rasvoja sisältävien pähkinöiden olevan yhteydessä parempaan siemennesteen laatuun.

Ketogeenisen ruokavalion puolestaan on vuonna 2017 ilmestyneessä pienessä tutkimuksessa havaittu lisäävän testosteronitasoja verrattuna länsimaiseen ruokavalioon.

Roskaruokakulttuuri ei tee hedelmällisyydelle hyvää, osoittaa myös Harvardin yliopiston viime vuonna ilmestynyt tutkimus. Sen mukaan runsaasti roskaruokaa, prosessoitua ja punaista lihaa, puhdistettuja viljoja sekä sokereita sisältävä ”länsimainen” ruokavalio heikentää sperman laatua. Siemennesteen ja hedelmällisyyden kannalta parhaaksi ruokavalioksi tutkimuksessa osoittautui paljon kalaa, kanaa, kasviksia, hedelmiä ja vettä sisältävä ruokavalio.

Hyvää siittiöiden tuotantoa edistävät ylipainon välttämisen ja terveellisen ruokavalion lisäksi tupakoimattomuus sekä alkoholin kohtuukäyttö. Myös sukuelintulehduksia on tärkeää ehkäistä ja hoitaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat