Mainos

Paperiliitolle yli 18 miljoonan lasku työehtokiistasta

Paperiliiton lakkokassasta noin viidesosa kuluu alkukesän työsulun ajalta jäsenille maksettaviin avustuksiin.

Paperitehdas

Paperiteollisuuden työkiista pienentää Suomen Paperiliiton runsaan 90 miljoonan euron avustuskassaa noin viidenneksellä.

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen tähdentää, ettei avustusten maksu heiluta liiton taloutta. Alustavien laskelmien mukaan avustuksiin menee noin 18,5 miljoonaa euroa. Lopullinen summa selviää, kun kaikki avustukset työsulusta on maksettu. Jäsenet saavat maksuja vielä heinäkuun puolivälin jälkeen.

Talouspäällikkö Seija Minervuon mukaan korvausten kokonaissumman selvitykseen tarvitaan aikaa myös siksi, että osalla liiton jäsenistä oli välillä joitakin työpäiviä. Leijonanosa avustuksista on korvauksia siitä, että jäsenistö ei saanut palkkaa työnantajan työsulun vuoksi. 16 euron päivittäistä korvauksia maksettiin noin 24 000 liiton jäsenelle. Se on verotonta tuloa ja maksetaan kaikilta viikonpäiviltä.

Viime vuoden lopussa liiton työtaistelurahastossa oli noin 90,6 miljoonaa euroa. Suurin osa lakkokassan sijoituksista on kiinteistöissä, joista saadaan vuokratuottoja. Rahaa on myös pitkäaikaisissa pankkitalletuksissa. Liiton laskelmien mukaan lakkokassasta olisi riittänyt avustuksia yli 200 päivälle. Yhtäjaksoisesti suurin osa tehtaista oli kiinni vajaat 50 päivää.

Ahosen mukaan näkemys siitä, että metsäteollisuus olisi lakkoherkkä ala, on täysin väärä.

-Omien työehtosopimusneuvottelujen vuoksi olemme olleet lakossa tasan kaksi kertaa 99 vuoden olemassaolon aikana. Se selittää, että omaisuusmassaa ja lakkovarantoa on kerääntynyt, Ahonen sanoi. Hänen mukaansa väärä mielikuva on syntynyt, koska paikalliset ja pienetkin lakot nousevat heti uutisotsikoihin.

Liitto harkitsee parempituottoisia sijoitustapoja

Paperiliitto ja muut ammattiliitot ovat perinteisesti suosineet pankkitalletuksia, koska niiltä raha on saatu tarvittaessa nopeasti käyttöön.

Paperiliitto kokosi viime vuonna sijoituksistaan tuloja neljä miljoonaa euroa. Kiinteistöjen tuottoprosenttia ei ole julkistettu. Minervuo muistuttaa, että riskien karttaminen näkyy tuotoissa, mutta liitto on hakenut varmaa ja tasaista tuottoa. Liitolla on pienempiä osakesijoituksia esimerkiksi Levillä ja Ylläksellä, mutta Minervuon mukaan pörssiosakkeisiin rahaa ei ole vielä pistetty niiden riskipitoisuuden vuoksi.

Minervuon mukaan on mahdollista, että Paperiliitossakin joudutaan miettimään uudelleen suhtautumista osakkeisiin. Pitkin kevättä Suomessa on keskusteltu siitä, että suomalaisten yhtiöiden omistus siirtyy ulkomaalaisille ja vielä liian halvalla. Esimerkiksi työantaja- ja työntekijäjärjestöjen yhteisessä työryhmässä on mietitty, miten työeläkeyhtiöt voisivat sijoittaa nykyistä enemmän suomalaisiin yhtiöihin. Pitkällä aikavälillä osakesijoituksista on saatu paras tuotto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.